måndag 29 april 2024

inloggad som

Nytt bolag säkrar marken åt ESS

Efter vårens positiva besked för såväl ESS som Max IV har det praktiska arbetet tagit fart. Nu bildar Lunds kommun och Lunds universitet ett gemensamt bolag för att säkra de drygt 100 hektar åkermark som de båda forskningsanläggningarna ska byggas på.

Bolaget Lundamark kommer i första hand stå som ägare till området mellan anläggningarna, där laboratorier och gemensam infrastruktur som hotell och restauranger är tänkt att byggas. Men på sikt kan bolaget komma att fungera som gemensam organisation för de båda forskningsanläggningarna och sköta allt från upphandling av el till säkerhetssystem, uppger Lars Lavesson, projektdirektör vid Lunds universitets enhet för Max IV och ESS.

— Men det hänger på att de utländska aktörerna också tycker det är en bra idé, säger han till Rapidus.

Stora delar av marken nordost om Lund tillhör Svenstorps gods som ägs av adelsfamiljen Gyllenkrok och förvaltas av Nils Gyllenkrok. Tidigare har även Svenska kyrkan stått som ägare till vissa delar av området, men den marken har Lunds kommun nu säkrat, uppger Lars Lavesson. Och med familjen Gyllenkrok har ESS skrivit ett avtal om att få köpa eller byta till sig marken när det blir lämpligt.

— Vi kommer inte behöva den förrän 2012. Fram tills dess kan den lika gärna fortsätta att användas som jordbruksmark, säger Colin Carlile, chef för ESS-sekretariatet.

Nils Gyllenkrok är, förutom godsherre, även styrelseledamot i Lundabolaget Igelösa Transplantation Science.

Erik Olausson

Efter vårens positiva besked för såväl ESS som Max IV har det praktiska arbetet tagit fart. Nu bildar Lunds kommun […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.