söndag 25 februari 2024

inloggad som

Nytt bolag säkrar marken åt ESS

Efter vårens positiva besked för såväl ESS som Max IV har det praktiska arbetet tagit fart. Nu bildar Lunds kommun och Lunds universitet ett gemensamt bolag för att säkra de drygt 100 hektar åkermark som de båda forskningsanläggningarna ska byggas på.

Bolaget Lundamark kommer i första hand stå som ägare till området mellan anläggningarna, där laboratorier och gemensam infrastruktur som hotell och restauranger är tänkt att byggas. Men på sikt kan bolaget komma att fungera som gemensam organisation för de båda forskningsanläggningarna och sköta allt från upphandling av el till säkerhetssystem, uppger Lars Lavesson, projektdirektör vid Lunds universitets enhet för Max IV och ESS.

— Men det hänger på att de utländska aktörerna också tycker det är en bra idé, säger han till Rapidus.

Stora delar av marken nordost om Lund tillhör Svenstorps gods som ägs av adelsfamiljen Gyllenkrok och förvaltas av Nils Gyllenkrok. Tidigare har även Svenska kyrkan stått som ägare till vissa delar av området, men den marken har Lunds kommun nu säkrat, uppger Lars Lavesson. Och med familjen Gyllenkrok har ESS skrivit ett avtal om att få köpa eller byta till sig marken när det blir lämpligt.

— Vi kommer inte behöva den förrän 2012. Fram tills dess kan den lika gärna fortsätta att användas som jordbruksmark, säger Colin Carlile, chef för ESS-sekretariatet.

Nils Gyllenkrok är, förutom godsherre, även styrelseledamot i Lundabolaget Igelösa Transplantation Science.

Erik Olausson

Efter vårens positiva besked för såväl ESS som Max IV har det praktiska arbetet tagit fart. Nu bildar Lunds kommun […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.