lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ideonbolag bygger hoppande bredband på Möllan

|  
|  

Venatechs idé är ett bredbandsnät där bara en del av användarna är uppkopplade med en fysisk kabel. Dessa användare får första tjing på bredbandet men med hjälp av bolagets egenutvecklade trådlösa router delar de med sig av överbliven kapacitet till andra användare inom räckhåll. Dessa har i sin tur en likadan router som kan skicka vidare signalen till andra användare längre bort, och så vidare.

Bandbredden sjunker efterhand då signalen försvagas, men två-tre hopp mellan olika användare ska funka fint, menar Venatechs VD och grundare Björn Smedman. Ju fler abonnenter nätet täcker, desto billigare kan månadskostnaden bli för var och en, samtidigt som abonnenterna kan nå det trådlösa nätverket även utanför sina egna hem.

Men idén bygger samtidigt på en kritisk massa av kunder inom ett geografiskt begränsat område.

— Vi siktar bara på att nå de tio procent av befolkningen som bor i tätast bebyggelse. I de områdena behöver vi cirka fem procent av alla bredbandskunder för att få ett heltäckande nät, säger Björn Smedman.

Först ut är området runt Möllevångstorget i Malmö, där Venatech fått 200.000 kronor av Tillväxtverket och Region Skåne genom programmet Produktutveckling i skånska företag för att få fart på det hela. Inom tre månader hoppas Björn Smedman ha fått in över 500 kunder i området, vilket räcker för att täcka in det med Venatechs nät.

Venatech grundades 2005 som ett konsultbolag men sysslar sedan två år tillbaka huvudsakligen med att utveckla det trådlösa bredbandsnätet under namnet Myfi.net. Bolaget är självfinansierat och sysselsätter fyra personer.

Erik Olausson

Venatechs idé är ett bredbandsnät där bara en del av användarna är uppkopplade med en fysisk kabel. Dessa användare får […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.