söndag 28 april 2024

inloggad som

Barchan vill stöpa om AudioDev utanför börsen

Styrelsen i börsnoterade AudioDev i Malmö har ansökt om konkurs. Men huvudägaren Jan Barchan vill inte kasta in handduken, utan ska titta på en rekonstruktion av verksamheten.

AudioDev säljer testutrustning för tillverkningsprocessen i bland annat cd- och blue ray-industrin. Lågkonjunkturen har slagit hårt och i början av året började kassan sina. Affärsmannen Jan Barchan, storägare genom Briban Invest tillika styrelseordförande, gick in med nytt kapital i form av ett lån på 15 miljoner kronor. Förhoppningen var att marknaden på något sätt skulle lossna.

Idag står det klart att det inte blir så. De största kunderna Cinram och Technicolor har aviserat att det inte blir några investeringar i år. Även nästa år ser dåligt ut. Det är helt enkelt inte lönt att pumpa in mer pengar i verksamheten, förklarar Jan Barchan.

— Vi ser inga möjligheter att få den typ av volymer som ger lönsamhet, säger Jan Barchan till Rapidus.

Vid årsskiftet fanns knappt 80 anställda på huvudkontoret och dotterbolagen ute i världen. Sedan dess har varsel lagts. På moderbolaget i Malmö, som är det som omfattas av konkursen, finns idag cirka 30 personer kvar.

Jan Barchan berättar för Rapidus att han skissar på en affärsplan för att rekonstruera företaget. Tanken är att skala ner verksamheten till väsentligt lägre nivåer med lönsamhet från dag ett.

— Som största ägare ser jag gärna att bolaget rekonstrueras på något sätt. Jag kommer att titta på möjligheten att göra en rekonstruktion, men så klart utanför börsen. Jag tycker inte om att ge upp saker och ting, säger han.

AudioDevs framtid låg i det nya blue ray-formatet, en marknad som helt domineras av Sony genom blue ray-spelaren i Playstation 3. Men Sony gör sin egen testutrustning och Jan Barchan menar att trots utrustning i världsklass är det svårt för AudioDev att lyckas när Sonys ställning är så stark.

I början av juni tog Marianne Sernevi över som VD efter Christer Sjöström. AudioDev gjorde en förlust på drygt arton miljoner kronor under första kvartalet i år. Sedan starten av 2006 har bolaget förbrukat en kassa på över 200 miljoner kronor. Aktien är stoppad för handel på börsen.

Kristian Svensson

Styrelsen i börsnoterade AudioDev i Malmö har ansökt om konkurs. Men huvudägaren Jan Barchan vill inte kasta in handduken, utan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.