fredag 23 februari 2024

inloggad som

Microsoft köper miljöteknik från Comsys i Lund…

Miljöteknikbolaget Comsys på Ideon i Lund har fått en order från amerikanska Microsoft. Bolaget ska göra en energianalys på Microsofts datacenter i Seattle för att leverera en energioptimeringslösning.

Comsys har utvecklat en teknik, ADF, som stabiliserar spänningen i elnätet i realtid och minskar risken för driftsavbrott. Tekniken kan ge en energibesparing på cirka tio procent i och med att maskiner blir mer effektiva då nätspänningen hålls stabil på en hög nivå.

Microsoftanläggningen där Comsys system ska installeras är isolerad från det vanliga elnätet, eftersom maskinerna är beroende av en stabil och jämn elförsörjning. Strömförsörjningen kommer idag från egna generatorer för att minska störningarna som alltid finns i ett elnät. Exakt vad ordern är värd vill VD Peter Ström inte säga, men han uppger att den är i miljonklassen.

Comsys grundades 1996 av bland andra Peter Ström och har idag tio anställda. I styrelsen sitter namn som E.ons förre VD Lars Frithiof och Leif Engström, som bland annat varit logistikchef för TAC som ingår i Schneiderkoncernen.

Under 2007, som var bolagets bästa år hittills, omsatte Comsys cirka tio miljoner kronor och gjorde en vinst på 1,5 miljoner. Förra året gick det sämre då flera affärer sköts över årsskiftet och vissa större investeringar gjordes. I år räknar Peter Ström med en omsättning på runt 20 miljoner.

Miljöteknikbolaget Comsys på Ideon i Lund har fått en order från amerikanska Microsoft. Bolaget ska göra en energianalys på Microsofts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.