torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ny strategi ska ta Laccure till marknaden 2011

Helsingborgsbolaget Laccure höll på att utveckla ett läkemedel för bakteriell obalans i vaginan. Men genom att istället klassa substansen som medicinteknisk produkt räknar bolaget med att även nå de kvinnor som inte går till gynekologen med sina besvär. På kuppen sparar bolaget åtskilliga år och miljoner i förkortad utveckling.

Bakteriell vaginos innebär att slidans normala flora av mjölksyrabakterier slås ut och andra, oönskade bakterier tar över. Problemet drabbar mer än var tionde kvinna Sverige, men enligt en undersökning Laccure låtit göra är det bara 20 procent av dem som går till läkare.

— Det är tydligt att det här är en produkt som passar bättre för konsumentmarknaden än som receptbelagt medel, säger Jeanette Sundberg, som tog över VD-posten från Mikael Forsby i januari.

Enligt tidigare plan skulle Laccure ta in 7,5 miljoner kronor i slutet av sommaren 2008. Med den nya marknadsstrategin blev emissionen framskjuten och bantad. Nu satsar Jeanette Sundberg på fem miljoner kronor från de nuvarande ägarna, främst investerarna i Helsingborgsnätverket Puls.

Medan antibiotika används för att bli kvitt de oönskade bakterierna i vaginan är Laccures substans i ett första steg tänkt som ett komplement för att återställa rätt pH och minska risken för återfall. Troligen blir produkten en fast tablett som kan utsöndras under en veckas tid, uppger Jeanette Sundberg.

Med den nya klassningen som medicinteknisk produkt räknar hon med att nå CE-godkännande för att börja sälja i Europa om två år då inledande studier visar att produkten fungerar som det är tänkt.

— Vi betecknar själva det här som ett lågriskprojekt, säger Jeanette Sundberg.

Laccure, som bildades i februari 2007 för att kommersialisera resultaten från en grupp forskare i Lund, Göteborg och polska Gdansk, är ett av sex bolag i Puls portfölj. Fyra av dem är i klinisk fas.

Erik Olausson

Helsingborgsbolaget Laccure höll på att utveckla ett läkemedel för bakteriell obalans i vaginan. Men genom att istället klassa substansen som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]