tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Ny studie ska sälja Ultrazonix i Tyskland och Italien

Det tidigare Lundabolaget Ultrazonix teknik för behandling mot diskbråck testas just nu vid en handfull sjukhus på kontinenten. Studien ska övertyga en konservativ läkarkår om ultraljudsteknikens effekt.

Studien, som totalt ska omfatta 50-100 patienter, påbörjades i Sverige i slutet av förra hösten. Nu har den utökats till Tyskland och snart även Italien. Totalt ska minst sex kliniker vara med i studien, uppger Fredrik Lindberg.

Han är VD för Lundabolaget BoneSupport som i oktober köpte upp Ultrazonix, då med fyra medarbetare. Metoden att bota lindrigare diskbråck med ultraljud är redan godkänd i Europa och USA. Enligt Fredrik Lindberg är den senaste studien en kombination av klinisk forskning och marknadsföring.

— Läkare vill se med egna ögon att det fungerar innan de köper in det. Sedan hoppas vi också på feedback för att till exempel se hur väl det fungerar för olika typer av diskbråck, säger han.

Tekniken bygger på att ultraljudet koagulerar proteiner i disken som trycker mot ryggmärgens nervrötter. Disken kan då inte binda lika mycket vatten utan drar sig tillbaka, vilket minskar smärtan.

Enligt Fredrik Lindberg planerar BoneSupport att hyra ut eller skänka bort själva ultraljudsgeneratorn medan instrumentet som fokuserar ljudvågorna till rätt ställe i ryggraden är av engångskaraktär. Han räknar med bredare försäljningslansering tidigast om ett år.

Erik Olausson

Det tidigare Lundabolaget Ultrazonix teknik för behandling mot diskbråck testas just nu vid en handfull sjukhus på kontinenten. Studien ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.