lördag 27 april 2024

inloggad som

En av sju får plats i kvinnligt styrelseprogram

|  
|  

Ansökningstiden till det nationella styrelseprogrammet för kvinnor, Styrelsekraft, har gått ut. Till varje plats fanns sju sökande. I Skåne blir det 50 kvinnor som kommer att drillas för framtida styrelsearbete.

Det är dåligt med jämställdheten i svenska näringslivet. Färsk statistik visar att styrelserna i våra börsbolag till åttio procent består av män. En som vill ändra på det är näringsminister Maud Olofsson, som i våras sjösatte Styrelsekraft.

200 kvinnor får en mentor från en bolagsstyrelse och en check på 10.000 kronor för valfri utbildning inför styrelsearbete. Projektets totala budget ligger på fem miljoner.

Och intresset har varit stort: 1.400 personer har sökt. Av platserna som ges hamnar 50 i Sydsverige, med Malmö som centralort. I slutet av juni står det klart vilka som kommer med och i höst börjar själva programmet.

— Vi håller på med den första uttagningen. I andra steget blir det en jury som avgör vilka som får plats, säger Marie Ahlgren, affärsområdeschef på Almi Företagspartner, som driver projektet.

Till skillnad från det styrelseprojekt Region Skåne drev för några år sedan finns ingen speciell arbetspraktik i Styrelsekraft. Men Marie Ahlgren hoppas ändå på en del adjungerat styrelsearbete inom ramen för programmet. Till våren ska det sedan synas ytterligare effekter i valberedningarnas förslag inför årsstämmorna, hoppas hon.

Kristian Svensson

Ansökningstiden till det nationella styrelseprogrammet för kvinnor, Styrelsekraft, har gått ut. Till varje plats fanns sju sökande. I Skåne blir det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.