måndag 20 maj 2024

inloggad som

Emission i PharmaLundensis inför KOL-studier

För drygt två år sedan grundade läkaren Staffan Skogvall bolaget PharmaLundensis för att ta fram ett läkemedel mot kvicksilverförgiftning. Nu kan det visa sig att dödligt sjuka KOL-patienter blir den första målgruppen. I dagarna inleder PharmaLundensis en nyemission för att finansiera sina kliniska studier.

— Vi ska studera effekten av joderat aktivt kol, som bolaget har patentskyddat för behandling av KOL. Ämnet finns som kemiteknisk produkt i dag, bland annat för att binda kvicksilver i exempelvis luftreningsfilter. Jag kom i kontakt med en grupp KOL-patienter i Lundatrakten som på eget initiativ provat att äta ämnet, och fått en dramatiskt förbättrad lungfunktion, säger Staffan Skogvall.

KOL har en stark koppling till rökning, och kvicksilver är ett av hundratals giftiga ämnen som en rökare får i sig. Ingen har dock hittills visat att kvicksilver skulle ha betydelse för just KOL.

PharmaLundensis kommande emission ger företrädesrätt för de omkring trettio nuvarande aktieägarna, och ska ge bolaget sex miljoner kronor. Pengarna ska användas till en rad kliniska studier i mindre skala i samarbete med lungkliniken vid Universitetssjukhuset i Lund.

PharmaLundensis forskare har en hypotes om att kvicksilvret hämmar aktiviteten hos en viss celltyp med en nyckelroll för lungfunktionen. Kvicksilver som kommer in i kroppen utsöndras normalt av levern via gallan, men i tarmen tas ämnet lätt upp igen genom tarmväggen. PharmaLundensis läkemedel ska binda till kvicksilvret när det befinner sig i tarmen så att ämnet följer med avföringen ut. Läkemedlet i sig tas inte upp av kroppen, vilket gör risken för biverkningar liten.

Eventuellt kan substansen registreras som läkemedel redan om ett par år. Kol och jod används redan i vården och behöver enligt Staffan Skogvall därför inte testas i omfattande toxikologiska studier. Skogvall hoppas också få så kallad ”fast track”-status hos europeiska läkemedelsmyndigheter. Statusen är till för läkemedel mot livshotande sjukdomar som saknar behandling, och kan korta godkännandeprocessen kraftigt.

Staffan Skogvall är VD och forskningschef för PharmaLundensis, och äger tillsammans med familj och genom bolag över 90 procent av aktierna. Han var en av grundarna och under flera år VD för bolaget Respiratorius i Lund, som också utvecklar läkemedel mot KOL. PharmaLundensis har just flyttat in i Lund Bioinkubator och har tre anställda.

Lisa Kirsebom

För drygt två år sedan grundade läkaren Staffan Skogvall bolaget PharmaLundensis för att ta fram ett läkemedel mot kvicksilverförgiftning. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.