fredag 1 mars 2024

inloggad som

Växande Rubin får ny VD

Medicinteknikbolaget Rubin Medical på Medeon i Malmö växer snabbt. Nyligen gick bolaget om huvudkonkurrenten Medtronic och blev störst i Sverige på insulinpumpar för diabetiker.

— Vi är det första bolag i världen som växt om amerikanska Medtronic någonstans, och det är vi omåttligt stolta över, säger grundaren Mikael Cederhag.

Med fördubblad omsättning, 60 miljoner kronor förra året, och tredubblad personalstyrka ryms bolaget inte längre i lokalerna på Medeon. Om en månad flyttar Rubin Medical därför till Limhamn. Samtidigt lämnar Mikael Cederhag över VD-posten till Karl-Johan Öhman, tidigare chef för Novosense i Lund.

Rubin Medical säljer främst hjälpmedel för diabetiker, och bolagets största produkt är en insulinpump från det amerikanska bolaget Animas. Omkring 15 procent av Sveriges typ I-diabetiker använder pump istället för spruta för att ta sitt insulin. Rubin Medical ägs av sina 16 anställda, med Mikael Cederhag och hustrun Ina Nissen, bolagets vice VD, som majoritetsägare.

Enligt Karl-Johan Öhman ska bolaget fortsätta att växa framför allt inom så kallad point-of-care, analyser som genomförs av patienten själv eller direkt på läkarmottagningen.

— Det finns massor att göra på området, och vi kommer att ta in fler produkter, säger Karl-Johan Öhman som har erfarenhet av diabetesområdet sedan han arbetade som projektansvarig på danska Novo Nordisk.

Det är knappt ett år sedan han lämnade sin post som VD för Ideonbolaget Novosense, som har patenterat en teknologi för trådlös EKG-mätning. I brist på kapital lades projektet på is, och ägarna söker för tillfället EU-bidrag. Karl-Johan Öhman har det senaste året arbetat som konsult i eget bolag, i affärsutvecklings- och finansieringsfrågor.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget Rubin Medical på Medeon i Malmö växer snabbt. Nyligen gick bolaget om huvudkonkurrenten Medtronic och blev störst i Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.