fredag 10 maj 2024

inloggad som

Bantat Chempaq reser 15 miljoner

|  
|  

Medicinteknikbolaget Chempaq i Farum blev i höstas tvungna att göra sig av med halva personalen. Nu har bolaget tagit in 15 miljoner danska kronor i bryggfinansiering från ägarna, och planerar lansering av en ny version av sin blodanalysapparat till sommaren.

Chempaq utvecklar och marknadsför Chempaq XBC, en analysapparat som används för att mäta mängden av olika typer av blodceller. Detta görs direkt på läkarmottagningen istället för att provet skickas till ett laboratorium, vilket annars är det vanligaste i dag. Hittills har Chempaqs apparat kunnat mäta vita blodkroppar, röda blodkroppar och ämnet hemoglobin. Den version som ska lanseras i sommar mäter även trombocyter, så kallade blodplättar.

— På det viset får vi en helt ny mätare som gör en komplett blodräkning på 3-4 minuter. Det är den vanligaste blodmätningen i världen, det görs omkring 300 miljoner varje år i USA, säger Chempaqs VD Michael Pålsson.

Nu söker bolaget en större partner för lansering och distribution av den nya apparaten. Michael Pålsson hoppas ha ett avtal klart inom ett par månader.

I höstas hade Chempaq 32 anställda, nu är det bara 16. En person arbetar på företagets kontor i USA, resten i Farum, nordväst om Köpenhamn. Hittills har bolaget sålt omkring 500 blodmätare framför allt i USA och Skandinavien. Man räknar med att kunna visa ett positivt kassaflöde år 2012. Chempaq ägs av InnFond, Symbion Capital I, Vækstfonden, finska BioFund och riskkapitalbolaget Vecata.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget Chempaq i Farum blev i höstas tvungna att göra sig av med halva personalen. Nu har bolaget tagit in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen