torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Exportrådets möte ska locka fler svenska bolag över Sundet

|  
|  

Den 14 maj tar Sveriges handelskontor i Köpenhamn konsekvensen av allt fler förfrågningar från sydsvenska underleverantörer om försäljningsmöjligheterna i Danmark. Kontoret kallar till ett seminarium för att skaffa dem fler danska affärskontakter.

Senaste tidens ökning av antalet förfrågningar kommer efter sviktande orderingång på den svenska hemmamarknaden, men också som en konsekvens av den lågt värderade svenska kronan och de lägre produktionskostnader i Sverige som den medför.

Seminariet riktar sig speciellt till leverantörer åt den danska olje- och fartygsindustrin, som använder avancerade tekniska lösningar. Men enligt handelskommissionär Peter Kemlin håller också den svenska IT- och medicinteknikbranschen på att rikta fokus mot den danska marknaden, där aktörerna måste bereda sig på större konkurrens från andra sidan Sundet.

Peter Kemlin nämner att kostnaderna för exempelvis en maskinoperatör är upp mot 40 procent lägre i Sverige än i Danmark idag.

— Vi får i ögonblicket förfrågningar från företag i hela Sydsverige, inklusive Halland, Blekinge och Göteborg, säger Peter Kemlin som väntar sig fler initiativ framöver som konsekvens av utvecklingen.

Svenska Exportrådets handelskontor i Köpenhamn har åtta anställda.

Keld Broksø

Den 14 maj tar Sveriges handelskontor i Köpenhamn konsekvensen av allt fler förfrågningar från sydsvenska underleverantörer om försäljningsmöjligheterna i Danmark. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad