torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Laurell får 25 miljoner till cellsortering

|  ,
|  

Lundaforskaren och entreprenören Thomas Laurell har fått 25 miljoner kronor från Vinnova till ett forskningsprojekt där blodceller ska separeras med hjälp av ljudvågor. Detta är en första bidragsomgång där Vinnova satsar drygt 200 miljoner på hälsoforskning, och Laurells grupp är en av de fyra största mottagarna.

Thomas Laurell är professor i elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola och var bland annat med om att grunda bolaget ErySave, som utvecklat en metod för att rena blod från små fettpartiklar. Det aktuella projektet vilar på en liknande teknik men Laurell beskriver det som bredare, med en mer avancerad separation.

Projektet riktar in sig på fyra tillämpningsområden: neuronala stamceller, cancerdiagnostik, blodbanker och stamceller vid cancerbehandling. Bland annat vill forskarna använda ljudvågor för att i blodprov från cancerpatienter sortera tumörceller från friska celler. Halten tumörceller visar om behandlingen fungerar eller om läkaren bör överväga att byta.

Bidraget från Vinnova betalas ut under fem år. På sikt räknar Thomas Laurell med att projektet kommer att leda till flera kommersiella initiativ i samarbete med partner, där han ser ErySave som en av flera möjliga.

Lisa Kirsebom

Lundaforskaren och entreprenören Thomas Laurell har fått 25 miljoner kronor från Vinnova till ett forskningsprojekt där blodceller ska separeras med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad