måndag 20 maj 2024

inloggad som

Miljonprojekt i MVA dödsdömt

Medicon Valley Alliance, MVA, har i tysthet gett upp hoppet om att etablera en ny informationstjänst på nätet om sina institutioner och företag. Detta sedan partnerorganisationerna Copenhagen Capacity samt regionerna Skåne, Sjælland och Hovedstadsregionen hoppat av.

Källor bekräftar för Rapidus att dödsdomen är definitiv. Anledningen är oenigheter mellan partnerorganisationerna, som enligt MVA skulle skjuta till de miljoner som krävs för projektet som pågått i tre år.

Inom MVA råder förvirring över processen och nu spekuleras det i om mindre delar av projektet kan genomföras. När det presenterades i sin helhet stötte det på motstånd i Skåne, vilket innebar att de danska partnerorganisationerna fått ta ledningen.

Det var för tre år sedan som MVA:s VD Stig Jørgensen berättade för Rapidus om planerna på en elektronisk dashboard (instrumentbräda) för att guida till Medicon Valleys företag och institutioner. Om exempelvis ett bolag i San Diego ville ha upplysningar om företag i Öresundsregionen som arbetar med antikroppar för behandling av gikt skulle bolag A, B och C samt den universitetsklinik som jobbar med frågan tändas på den nätbaserade instrumentbrädan. Man skulle också kunna se vilka nätverk företagen ingår i, vilka personer som är anställda och vilka produkter de gör.

I den nu avvisade ansökan till Region Sjælland framgår att utgiften för dashboarden skulle bli 2,5 miljoner danska kronor. I MVA:s årsrapport från 2006 angavs i stället utgiften för framtagandet till 6 miljoner.

Det har inte gått att få någon kommentar från Stig Jørgensen, men i i slutet av 2008 skrev han en kort notis i ett nyhetsbrev om att en icke namngiven partner (Region Skåne, red. anm.) dragit sig ur och att man i stället skulle finansiera projektet med EU-pengar och egna medel.

Förhoppningen var att lansera en första version av dashboarden under andra halvan av 2009. Men det var innan Copenhagen Capacity, Region Hovedstaden og Region Sjælland slutligt också drog tillbaka sitt stöd.

Keld Broksø

Medicon Valley Alliance, MVA, har i tysthet gett upp hoppet om att etablera en ny informationstjänst på nätet om sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]