lördag 18 maj 2024

inloggad som

90 miljoner till skånsk riskkapitalfond

Den nya sydsvenska riskkapitalfonden har fått grönt ljus. EU:s strukturfonder avsätter 90 miljoner kronor för att bygga upp satsningen som Rapidus tidigare berättat om. Med ytterligare kapital från Region Skåne och Blekinge, andra offentliga aktörer och det privata näringslivet räknar initiativtagarna med en grundbult på drygt 300 miljoner.

Fonden, som har arbetsnamnet Sydsvensk entreprenörsfond, ska framför allt gå in i nystartade företag.

— Den ska stå för sådd- och startkapital till goda idéer, så att vi kan skapa tillväxt. Det är en av de saker som vi i regionen bör komma fram med, med tanke på situationen, säger Pia Kinhult (M), regionråd i Skåne och ordförande i Strukturfondspartnerskapet som nyligen beslutat om riskkapitalfonden.

Region Skåne och Blekinge bidrar med tio miljoner kronor var, medan Tillväxtverket och Innovationsbron, som formellt kommer att äga fonden, står för sammanlagt 70 miljoner kronor. Tanken är att privata investerare ska gå in med lika mycket pengar i varje projekt som den regionala fonden gör, men ännu är inga privata aktörer knutna till projektet.

Under våren ska ett managementteam anställas. Förhoppningen är att satsningen ska komma igång redan till den 1 juli, berättar projektledaren Jonas Gallon på Innovationsbron Syd.

Att Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge valt att prioritera de 90 miljoner kronorna till fonden betyder i praktiken att beslutet är klart. Men innan arbetet kan sätta igång måste det formellt godkännas av det nyskapade Tillväxtverket.

Den nya sydsvenska riskkapitalfonden har fått grönt ljus. EU:s strukturfonder avsätter 90 miljoner kronor för att bygga upp satsningen som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]