tisdag 23 april 2024

inloggad som

Aresas ägare delar miljoner efter likvidation

|  
|  

Det internationellt profilerade bioteknikföretaget Aresa på Symbion i Köpenhamn har nått vägs ände. Bolaget ska nu gå i likvidation och tusen ägare dela på de sex till åtta miljoner danska kronor som återstår efter år av gigantiska förluster.

Det uppger företagets sista VD Carsten Meier, som formellt lämnar sin tjänst idag, den 1 april. Bara under 2006 tog Aresa in 54 miljoner danska kronor i riskvilligt kapital till sin prisbelönta genteknik, som innebär att en växt skiftar färg när den kommer i kontakt med sprängämnen i jorden och därmed kan användas för att röja minerad mark.

— Många av våra ägare har inte gått in i det här så mycket för pengarnas skull, säger Carsten Meier som förklaring på att firman undgår konkurs, som skulle gjort det ekonomiskt omöjligt att senare föra vidare patentet.

Bland de återstående tillgångarna finns utöver kontanter också laboratorieutrustning för drygt 600.000 kronor och uppköpt minerad mark i Kroatien. Carsten Meier fortsätter som oavlönad, informell chef fram till den juridiska upplösningen i augusti. Under tiden ska han utreda de exakta tillgångarna. Därefter ska han om allt går väl arbeta vidare med tekniken på Köpenhamns universitet, där han arbetade när han 2001 var med och grundade Aresa.

Ett vidare utvecklingsarbete kräver dock 5-6 miljoner kronor i nytt kapital.

— Bara att säkra det patent vi redan fått inom EU kommer att kosta 800.000 kronor. Det kräver översättningar till 27 språk, säger han.

Den kontrollerade likvidationen följer efter att det högt profilerade First North-bolaget i december 2008 konstaterade att det inte skulle gå att resa nya medel motsvarande 25 miljoner danska kronor under 2009.

Keld Broksø

Det internationellt profilerade bioteknikföretaget Aresa på Symbion i Köpenhamn har nått vägs ände. Bolaget ska nu gå i likvidation och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad