fredag 22 november 2024

inloggad som

Polaris nya fond viktig psykologi

Kort sagt: Inte som en blixt från klar himmel, utan snarare som en solstråle genom mörka skyar kom veckans nyhet om att Polaris Private Equity lyckats ta in tre miljarder kronor i riskvilligt kapital till en ny fond. Satsningen ger hopp om en ljusare framtid och kan bli ett draglok för ytterligare pengar till Öresundsregionen.

Av Kristian Svensson

Det är svårt att hitta positiva mönster i dagens ekonomiska läge. De negativa rapporterna avlöser varandra, även om amerikanska börsen tog ett litet glädjeskutt i veckan efter överraskande statistik.

Nyligen gick Øresundsinstituttet ut med sin prognos om regionens framtid. Ekonomin spås gå in i en negativ spiral och krympa de närmaste åren. Cirka 85.000 personer blir av med jobben i Skåne och på Själland fram till och med 2010. Ingen munter läsning, men den gör veckans nyhet om att riskkapitalbolaget Polaris rest över tre miljarder kronor än mer intressant.

Polaris Private Equity bildades 1998 i Köpenhamn. Den fond som nu sjösätts är den tredje för bolaget, som har fem danskar och två svenskar som delägande partner.

Inriktningen är uppköp av vinstgivande företag med omsättning över 300 miljoner. Det kan handla om familjeföretag som står inför en generationsväxling, men också om divisioner som knoppas av från större koncerner.

Investeringarna görs i perspektiv på fem till sju år. Målet är att expandera de uppköpta verksamheterna till minst den dubbla omsättningen. Det kan ske genom förvärvsstrategier på fragmenterade marknader eller helt enkelt genom organisk tillväxt efter operationella förbättringsarbeten.

Och redan igår, torsdag, kom beskedet om den första satsningen från den nya fonden: förvärvet av de danska städbolagen Kølving & Thaning och Alliance Clean & Care.

Idag råder låg aktivitet på riskkapitalmarknaden, såväl för nya fonder som för nyinvesteringar och exits. Affärerna som görs handlar i mångt och mycket om följdinvesteringar för att vårda befintlig bolagsportfölj. Experter talar om ett stålbad för branschen.

I ljuset av detta får det ses som en bedrift att hitta tre miljarder som Polaris gjort.

Bakom pengarna står tidigare investerare som storrederiet AP Møller-Mærsk och pensionskassan ATP. Men även flera internationella aktörer har nu sällat sig till skaran, däribland skotska Alliance Trust Equity Partners, franska ACG Private Equity och schweiziska Euro Private Equity.

Polaris har en uttalad strategi att agera i både Danmark och Sverige. Därigenom täcks större delen av den nordiska marknaden. För utländska investerare är en satsning i Polaris en satsning i Norden, vilket kan vara en förklaring till det långväga intresset.

Sedan ett drygt år tillbaka är Polaris första fond helt avslutad. Avkastningen landade runt goda tjugo procent. Den andra fonden startades 2005. Bland innehaven finns det Malmöbaserade IT-bolaget Addpro, elektronikföretaget Emotron i Helsingborg samt den danska tryckerifirman Color Print.

Private equity-marknaden som Polaris verkar på skiljer sig på flera sätt från riskkapital i unga företag, så kallat venture capital.

Venture capital betalar ofta forskning och produktutveckling, medan private equity och så kallade buy outs går ut på att utveckla mogna verksamheter. Vidare tar private equity-bolag vanligen full kontroll över sina affärsobjekt, medan venture capital-bolag kan gå in flera tillsammans och enskilt stå för ett mindre ägande.

Men trots olikheterna kan Polaris lyckade pengajakt få betydelse för hela riskkapitalmarknaden runt Öresund.

Den värsta finanskrisskräcken tycks ha lagt sig, men det behövs fortfarande symboler som visar på framgång för att betvinga den mentala lågkonjunkturen, som annars tenderar att bli till högst verkliga kronor och ören.

Från sitt kontor på Malmøgade i Köpenhamn har Polaris en förpliktande utsikt över Sydsverige och Själland. Uppvaktningen från utländska investerare visar en stark tilltro till näringslivet och integrationen här. Det blir välkommen draghjälp för ytterligare satsningar i regionen, när fler vågar tro på framtiden igen.

Kristian Svensson

Kort sagt: Inte som en blixt från klar himmel, utan snarare som en solstråle genom mörka skyar kom veckans nyhet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.