söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Polaris nya fond viktig psykologi

Kort sagt: Inte som en blixt från klar himmel, utan snarare som en solstråle genom mörka skyar kom veckans nyhet om att Polaris Private Equity lyckats ta in tre miljarder kronor i riskvilligt kapital till en ny fond. Satsningen ger hopp om en ljusare framtid och kan bli ett draglok för ytterligare pengar till Öresundsregionen.

Av Kristian Svensson

Det är svårt att hitta positiva mönster i dagens ekonomiska läge. De negativa rapporterna avlöser varandra, även om amerikanska börsen tog ett litet glädjeskutt i veckan efter överraskande statistik.

Nyligen gick Øresundsinstituttet ut med sin prognos om regionens framtid. Ekonomin spås gå in i en negativ spiral och krympa de närmaste åren. Cirka 85.000 personer blir av med jobben i Skåne och på Själland fram till och med 2010. Ingen munter läsning, men den gör veckans nyhet om att riskkapitalbolaget Polaris rest över tre miljarder kronor än mer intressant.

Polaris Private Equity bildades 1998 i Köpenhamn. Den fond som nu sjösätts är den tredje för bolaget, som har fem danskar och två svenskar som delägande partner.

Inriktningen är uppköp av vinstgivande företag med omsättning över 300 miljoner. Det kan handla om familjeföretag som står inför en generationsväxling, men också om divisioner som knoppas av från större koncerner.

Investeringarna görs i perspektiv på fem till sju år. Målet är att expandera de uppköpta verksamheterna till minst den dubbla omsättningen. Det kan ske genom förvärvsstrategier på fragmenterade marknader eller helt enkelt genom organisk tillväxt efter operationella förbättringsarbeten.

Och redan igår, torsdag, kom beskedet om den första satsningen från den nya fonden: förvärvet av de danska städbolagen Kølving & Thaning och Alliance Clean & Care.

Idag råder låg aktivitet på riskkapitalmarknaden, såväl för nya fonder som för nyinvesteringar och exits. Affärerna som görs handlar i mångt och mycket om följdinvesteringar för att vårda befintlig bolagsportfölj. Experter talar om ett stålbad för branschen.

I ljuset av detta får det ses som en bedrift att hitta tre miljarder som Polaris gjort.

Bakom pengarna står tidigare investerare som storrederiet AP Møller-Mærsk och pensionskassan ATP. Men även flera internationella aktörer har nu sällat sig till skaran, däribland skotska Alliance Trust Equity Partners, franska ACG Private Equity och schweiziska Euro Private Equity.

Polaris har en uttalad strategi att agera i både Danmark och Sverige. Därigenom täcks större delen av den nordiska marknaden. För utländska investerare är en satsning i Polaris en satsning i Norden, vilket kan vara en förklaring till det långväga intresset.

Sedan ett drygt år tillbaka är Polaris första fond helt avslutad. Avkastningen landade runt goda tjugo procent. Den andra fonden startades 2005. Bland innehaven finns det Malmöbaserade IT-bolaget Addpro, elektronikföretaget Emotron i Helsingborg samt den danska tryckerifirman Color Print.

Private equity-marknaden som Polaris verkar på skiljer sig på flera sätt från riskkapital i unga företag, så kallat venture capital.

Venture capital betalar ofta forskning och produktutveckling, medan private equity och så kallade buy outs går ut på att utveckla mogna verksamheter. Vidare tar private equity-bolag vanligen full kontroll över sina affärsobjekt, medan venture capital-bolag kan gå in flera tillsammans och enskilt stå för ett mindre ägande.

Men trots olikheterna kan Polaris lyckade pengajakt få betydelse för hela riskkapitalmarknaden runt Öresund.

Den värsta finanskrisskräcken tycks ha lagt sig, men det behövs fortfarande symboler som visar på framgång för att betvinga den mentala lågkonjunkturen, som annars tenderar att bli till högst verkliga kronor och ören.

Från sitt kontor på Malmøgade i Köpenhamn har Polaris en förpliktande utsikt över Sydsverige och Själland. Uppvaktningen från utländska investerare visar en stark tilltro till näringslivet och integrationen här. Det blir välkommen draghjälp för ytterligare satsningar i regionen, när fler vågar tro på framtiden igen.

Kristian Svensson

Kort sagt: Inte som en blixt från klar himmel, utan snarare som en solstråle genom mörka skyar kom veckans nyhet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.