tisdag 23 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Neil Goldsmith, VD för bioteknikbolaget Evolva…

|  
|  

…som just startat kliniska tester av sitt första läkemedel.

56 friska frivilliga kommer de närmaste tre månaderna att testa hjärt-kärlläkemedlet EV-077. Vilka sjukdomar riktar det sig mot?

— Det blir ett oralt läkemedel mot blodpropp för patienter som inte blir bättre av de behandlingar som finns idag. Det kan också förebygga eller hämma utvecklingen av njursjukdom.

Evolva utvecklar småmolekylära läkemedel med hjälp av genteknik i jästsvampar. Metoden utvecklades ursprungligen i Danmark men i dag är bolaget internationellt, med huvudkontor i Schweiziska Basel och enheter i såväl Indien som Kalifornien. Bara 11 av de 70 anställda finns i Danmark.

Kommer ni att behålla er danska forskningsavdelning?

— Ja. Vi har väldigt duktiga biologer på vår danska enhet, och det finns stor kompetens i Danmark inte minst inom jästteknologi. Flera stora bolag och institutioner där är skickliga på jäst; Carlsberg, Danisco och DTU, bland andra.

Hur ser utvecklingsplanen ut för EV-077?

— Vi vill själva ta substansen genom klinisk fas IIa, alltså de första testerna på patienter, som ska inledas nästa år. Just nu arbetar vi med att få finansiering på plats för det.

Ni är inte precis ensamma om att utveckla läkemedel för hjärta och kärl. Hur ska Evolva lyckas på marknaden?

— Vi tar fram läkemedel som är väsentligt annorlunda mot existerande produkter. De riktar sig på olika vis till patienter som inte blir hjälpta av de behandlingar som finns.

Har ni fler substanser på gång?

— Ja. En mot svampinfektioner, som närmar sig klinisk fas, och två infektionsläkemedel i tidig preklinisk fas.

Lisa Kirsebom

…som just startat kliniska tester av sitt första läkemedel. 56 friska frivilliga kommer de närmaste tre månaderna att testa hjärt-kärlläkemedlet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad