torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AstraZeneca och Region Skåne satsar 40 miljoner på ny forskning

Med 20 miljoner kronor var går AstraZeneca och Region Skåne in i det gemensamma femåriga forskningsprojektet Big 3. Genom att samla information från en stor grupp patienter inom riskgruppen för KOL, lungcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar hoppas man hitta nya samband som kan leda till mer effektiva behandlingar.

Forskarna har länge varit medvetna om att det finns gemensamma faktorer och mönster bakom de tre stora sjukdomsgrupperna, men hittills har forskningen till stor del varit inriktad mot en sjukdom eller ett organ.

Med den nya satsningen vill man överbrygga den uppdelningen, men också hitta sätt att förebygga sjukdomarna. Ett mål är att exempelvis hitta faktorer som förklarar varför vissa rökare löper större risk att få lungcancer än andra, ett annat är att kunna medicinera mer effektivt och anpassat till individen.

— Vi vill hitta läkemedel som kan passa till patienter med både hjärt- och kärlsjukdomar, lungcancer och KOL, säger Bertil Lindmark, chef för klinisk forskning om andningsvägar och inflammationssjukdomar på AstraZeneca.

Genom allt från blodprover och röntgenundersökningar till symptombeskrivningar och långtidsuppföljningar ska mellan 5.000 och 10.000 rökande patienter kartläggas i en stor databas. Sören Olofsson, regionchef på Region Skåne, hoppas att satsningen ska leda till en rad nya forskningsprojekt i regionen.

— Jag tror att det kommer bli en snöbollseffekt. Vår finansiering blir en grundplåt som jag tror genererar nya forskningsintäkter. Och det materialet vi får fram kommer att addera nya frågeställningar som blir forskning, säger han.

Grundidén till satsningen kommer från Ulf Malmqvist, överläkare i klinisk farmakologi vid Lunds universitetssjukhus och med ett förflutet på AstraZeneca. Han tog kontakt med Bertil Lindmark på AstraZeneca och sedan vände de sig till Region Skåne som genast blev intresserade.

— Det här kommer till gagn för Region Skånes invånare, men blir också spritt härifrån till övriga världen. Vi hoppas att det ska vara en bra intern signal att vi vill stötta våra goda forskare, men också skapa förutsättningar för att få hit nya, säger Sören Olofsson.

AstraZeneca och Region Skåne planerar också att söka finansiering på ytterligare 25 miljoner kronor från Vinnova.

Med 20 miljoner kronor var går AstraZeneca och Region Skåne in i det gemensamma femåriga forskningsprojektet Big 3. Genom att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.