Med 20 miljoner kronor var går AstraZeneca och Region Skåne in i det gemensamma femåriga forskningsprojektet Big 3. Genom att samla information från en stor grupp patienter inom riskgruppen för KOL, lungcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar hoppas man hitta nya samband som kan leda till mer effektiva behandlingar.
Forskarna har länge varit medvetna om att det finns gemensamma faktorer och mönster bakom de tre stora sjukdomsgrupperna, men hittills har forskningen till stor del varit inriktad mot en sjukdom eller ett organ.
Med den nya satsningen vill man överbrygga den uppdelningen, men också hitta sätt att förebygga sjukdomarna. Ett mål är att exempelvis hitta faktorer som förklarar varför vissa rökare löper större risk att få lungcancer än andra, ett annat är att kunna medicinera mer effektivt och anpassat till individen.
— Vi vill hitta läkemedel som kan passa till patienter med både hjärt- och kärlsjukdomar, lungcancer och KOL, säger Bertil Lindmark, chef för klinisk forskning om andningsvägar och inflammationssjukdomar på AstraZeneca.
Genom allt från blodprover och röntgenundersökningar till symptombeskrivningar och långtidsuppföljningar ska mellan 5.000 och 10.000 rökande patienter kartläggas i en stor databas. Sören Olofsson, regionchef på Region Skåne, hoppas att satsningen ska leda till en rad nya forskningsprojekt i regionen.
— Jag tror att det kommer bli en snöbollseffekt. Vår finansiering blir en grundplåt som jag tror genererar nya forskningsintäkter. Och det materialet vi får fram kommer att addera nya frågeställningar som blir forskning, säger han.
Grundidén till satsningen kommer från Ulf Malmqvist, överläkare i klinisk farmakologi vid Lunds universitetssjukhus och med ett förflutet på AstraZeneca. Han tog kontakt med Bertil Lindmark på AstraZeneca och sedan vände de sig till Region Skåne som genast blev intresserade.
— Det här kommer till gagn för Region Skånes invånare, men blir också spritt härifrån till övriga världen. Vi hoppas att det ska vara en bra intern signal att vi vill stötta våra goda forskare, men också skapa förutsättningar för att få hit nya, säger Sören Olofsson.
AstraZeneca och Region Skåne planerar också att söka finansiering på ytterligare 25 miljoner kronor från Vinnova.