Kort sagt: 2008 var året då kartan över Skånes sparbanker ritades om. Det var också året då finanskris blev ordet på allas läppar. När flera av de fristående sparbankerna nu släppt bokslutsrapporter är spåren tydliga av både kris och skärpt konkurrens. Det bäddar för fortsatt spänning.
Av Kristian Svensson
Turbulensen i bankvärlden tycks inte stanna av. Akut finanskris har avlösts av kaosartat bonus- och lönerabalder i en av landets allra största banker, SEB. Och även i Skåne har det senaste året varit rafflande.
Mest damm rördes upp när samarbetet mellan Swedbank och Sparbanken Syd kraschade i somras.
Avtal om bland annat IT- och fondtjänster löstes upp och Sparbanken Syd sällade sig till gänget runt Cerdo Bankpartner i Helsingborg, som sedan tidigare levererar IT-lösningar till Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen. Nu har Sparbanken Syd, med huvudkontor i Ystad, gått in som ny delägare.
För några månader sedan öppnade också Sparbanken Syd en filial i Malmö Arena. Det kan ses som ett intåg på tidigare helig Swedbank-mark. Swedbank ger å sin sida full uppbackning till delägda Färs & Frosta sparbank, när Färs & Frosta nu börjat jaga kunder i Sydskåne med nya kontor i Ystad, Simrishamn och Tomelilla.
Affärsvolymen för Sparbanken Syd, det vill säga summan av alla pengar som hanteras, uppgår till cirka tjugo miljarder kronor. Medan Syds siffror för helåret 2008 dröjer till nästa vecka, släppte Färs & Frosta sin rapport förra måndagen. Affärsvolymen föll till 43,5 miljarder kronor och rörelseresultatet backade drygt tjugo procent från rekordåret 2007, till 162 miljoner.
Banken, med huvudkontor i Lund, har dock klarat sig undan med blotta förskräckelsen när Swedbank störtdykt i börstabellerna. Sedan några år har Färs & Frosta inga aktier direkt i Swedbank. Det har istället Färs & Frostas största ägare, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Som delägare i storbanken har stiftelsen sett hundratals miljoner kronor gå upp i rök senaste året.
För Sparbanken 1826 i Kristianstad blev samarbetet med Swedbank dyrt. Resultatet rasade med över en halv miljard till en förlust på 434 miljoner kronor, där nedskrivningar av Swedbank-aktier stod för lejonparten.
Men efter fusionen med Tyringe sparbank och förvärven av sju mindre Swedbank-kontor har Sparbanken 1826 växt till en storspelare, med en affärsvolym på 43,7 miljarder. Nu har en del av innehavet i Swedbank förts över till en stiftelse för att mildra aktiekursens påverkan.
Lundabaserade Sparbanken Finn hade vid årsskiftet en miljon aktier i Swedbank, att jämföra med Sparbanksstiftelsen Färs & Frostas 2,5 miljoner andelar. Trots att värdet rasat tyngdes resultatet inte av några större nedskrivningar. Finns vinst ökade i fjol, men lyftet kommer från extraordinära intäkter från aktieförsäljningen i Cerdo samt avyttringen av kapitalförvaltaren Catella. Med de posterna borträknade har resultatet försämrats. Affärsvolymen ökade dock något till 52,9 miljarder kronor.
Också Sparbanken Gripens resultat pressades av finanskrisen. Den Ängelholmsbaserade banken lyckades dock öka affärsvolymen med 3,5 procent till 24,2 miljarder.
För hela branschen gäller att marginalerna minskat och intäkterna från börstjänster tagit stryk. Många kunder avstår aktieaffärer i den ekonomiska turbulensen samtidigt som de befintliga innehaven krympt i värde.
2009 kommer tveklöst att bli ett tufft år, då kreditförlusterna från både företag och privatpersoner riskerar att öka. För många aktörer är det konsolidering och eftertanke som nu gäller efter gjorda nysatsningar. Inte minst Sparbanken Syd har ett digert arbete framför sig med att hitta sin position efter brytningen med Swedbank.
Ändå har flera bankchefer deklarerat att de inte kommer att spara på krutet när det gäller att slåss om kunder. De fristående sparbankerna har ofta starka lokala marknadspositioner och det gäller att inte tappa affärer, trots snåla tider. Så det är upplagt för fortsatt spänning.
Men nu måste inte minst de mindre bankerna vara kostnadseffektiva för att hålla uppe konkurrenskraften. I Skåne kan det bädda för ett tätare samarbete mellan Sparbanken Finn, Sparbanken Gripen och Sparbanken Syd.
På längre sikt känns en fusion som en tänkbar lösning. Det skulle kapa administrationskostnader och skapa förutsättningar för en samordnad marknadsinsats. En sådan spelare hade också klivit upp en viktklass vad gäller tillgångarna i balansräkningen och kunnat bli en attraktiv partner för ännu större kunder.
Fotnot. Rapidus kommer även att rapportera om Sparbanken Syds årsbokslut. Följ Rapidusbloggen på vår hemsida.
Kristian Svensson