fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skralt med pengar i Jan G Nilssons dentalbolag

|  ,

Företaget Lindberg Implants på Krinova i Kristianstad tillverkar i veckan sina första tandbryggor för försäljning. Samtidigt har behovet av pengar blivit akut.

Från början var tanken att de massproducerade bryggorna skulle ha lanserats i höstas, men inkörningen av maskinerna har dragit ut på tiden. Och nu är bolagets framtid oviss om de inte får in mer pengar snart.

— Vi hoppas få loss pengar från Skatteverket, de håller inne en miljon i momsåterbetalning, säger Lindberg Implants VD Jan G Nilsson, som kanske är mest känd som grundare av Lundabolaget SwitchCore.

Implantatbolaget är också på jakt efter en större summa pengar –mellan 20 och 30 miljoner kronor, uppger Jan G Nilsson.

— Men de större investerare som tittar på bolaget tar längre tid på sig innan de fattar beslut, säger han.

Den här veckan tillverkar och levererar bolaget ett tiotal tandbryggor som beställts av två olika dentallaboratorier, ett i Uppsala och ett i Kristianstad. Maximal tillverkningskapacitet är i nuläget 25 broar per vecka, för mer behövs ytterligare en maskin och fler anställda. Idag jobbar nio personer i företaget.

Tandbryggorna görs på samma sätt som vissa komponenter till landningsställen till flygplanstypen Boeing 737. Konstruktionen byggs upp genom att tunna lager metallpulver smälts samman efter en 3D-ritning av tandbron. Ovanpå metallstommen fästs tandfasaden.

Samtidigt som det finns en oro för bolagets ekonomi den närmsta tiden, är Jan G Nilsson säker på att de kommer att gå runt i år om de bara får ihop de pengar som krävs för driften. Och nästa år räknar han med en vinst på uppåt 10 miljoner.

Huvudägare i Lindberg Implants är tandläkare Anders Lindberg från Åhus samt bolaget New Projects Group som ägs av Thomas Pileby, Lennart Olson och Jan G Nilsson.

Företaget Lindberg Implants på Krinova i Kristianstad tillverkar i veckan sina första tandbryggor för försäljning. Samtidigt har behovet av pengar blivit […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.