torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Herbert Felix-institutet startar växthus för företagare

Nu tar Eslöv upp kampen med Ideon. Ett växthus – öppet för alla nyföretagare, men med särskild kompetens för att stötta invandrare – är planen för Herbert Felix-institutets entreprenörsatsning med start i augusti.

Kärnverksamheten för Herbert Felix-institutet är opinionsbildning och forskning inom integration och entreprenörskap. Med stöd av näringslivet finansierar institutet bland annat en gästprofessur i Invandrares entreprenörskap” vid Lunds universitet. Och målet är att kunskaperna därifrån direkt ska föras över till företagen i växthuset, som till att börja med ska drivas under en treårsperiod.

— Vi vänder oss till företagare i allmänhet och invandrare i synnerhet. Under förra året gjorde vi en förstudie med fokus på personer med utländsk bakgrund. Den visade att det finns behov av att bygga upp ett kompetenscenter, säger institutets föreståndare Ingemar Jeppson.

Växthuset ska erbjuda rådgivning i samarbete med Nyföretagarcentrum och Internationella Företagarföreningen (IFS), mentorskapsprogram och lokaler med plats för mellan fem och tjugo företag.

— Oavsett om man är svensk eller född i ett annat land är företagandet till 80 procent detsamma. Men beroende på kulturella och språkliga skillnader har personer från ett annat land en annan uppförsbacke. Då är det viktigt med adekvat rådgivning och stöd, säger Ingemar Jeppson.

För att klara finansieringen på tre miljoner kronor för tre år har Herbert Felix-institutet sökt pengar från europeiska strukturfonden, Region Skåne och Eslövs kommun, som bidrar med personal och lokaler. Slutliga besked väntas i april.

Herbert Felix blev själv framgångsrik företagare i Eslöv, när han på trettiotalet flydde Tjeckoslovakien och startade det som i dag är Procordia Food, ägt av norska börskoncernen Orkla. Herbert Felix-institutet skapades i slutet av 2006.

Nu tar Eslöv upp kampen med Ideon. Ett växthus – öppet för alla nyföretagare, men med särskild kompetens för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]