måndag 13 maj 2024

inloggad som

Bantat Agellis klubbar nyemission

Den finansiella krisen slår nu mot serieentreprenören Christer Fåhraeus teknikbolag Agellis. En extrainsatt stämma ska i dag klubba ett beslut om nyemission.

Agellis i Lund säljer avancerade mätinstrument för metallindustrin. I flera år har bolaget kämpat för att vända från röda siffror. Senaste månaderna har industrin gått ner på sparlåga och efterfrågan på instrument och reservdelar har minskat. I slutet av 2008 sjösatte företaget ett besparingsprogram på två miljoner kronor, som bland annat innebar att tre personer sades upp.

Agellis har flera gånger tvingats skjuta upp målet om lönsamhet. I senaste rapporten lämnas inte någon prognos alls, men VD Mårten Öbrink uppger för Rapidus att förhoppningen är att kunna vända till vinst under andra halvåret i år.

Men det behövs mer pengar. I eftermiddag ska en extra bolagsstämma ta upp styrelsens förslag om en nyemission, värd drygt sex miljoner kronor.

— Får vi den fulltecknad kan vi klara oss hela vägen till lönsamhet, säger Mårten Öbrink.

Efter uppsägningarna arbetar sexton personer i verksamheten, som grundades 2002 av Christer Fåhraeus. Aktien är noterad på Stockholmsbörsens First North.

Kristian Svensson

Den finansiella krisen slår nu mot serieentreprenören Christer Fåhraeus teknikbolag Agellis. En extrainsatt stämma ska i dag klubba ett beslut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.