torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Bantat Agellis klubbar nyemission

Den finansiella krisen slår nu mot serieentreprenören Christer Fåhraeus teknikbolag Agellis. En extrainsatt stämma ska i dag klubba ett beslut om nyemission.

Agellis i Lund säljer avancerade mätinstrument för metallindustrin. I flera år har bolaget kämpat för att vända från röda siffror. Senaste månaderna har industrin gått ner på sparlåga och efterfrågan på instrument och reservdelar har minskat. I slutet av 2008 sjösatte företaget ett besparingsprogram på två miljoner kronor, som bland annat innebar att tre personer sades upp.

Agellis har flera gånger tvingats skjuta upp målet om lönsamhet. I senaste rapporten lämnas inte någon prognos alls, men VD Mårten Öbrink uppger för Rapidus att förhoppningen är att kunna vända till vinst under andra halvåret i år.

Men det behövs mer pengar. I eftermiddag ska en extra bolagsstämma ta upp styrelsens förslag om en nyemission, värd drygt sex miljoner kronor.

— Får vi den fulltecknad kan vi klara oss hela vägen till lönsamhet, säger Mårten Öbrink.

Efter uppsägningarna arbetar sexton personer i verksamheten, som grundades 2002 av Christer Fåhraeus. Aktien är noterad på Stockholmsbörsens First North.

Kristian Svensson

Den finansiella krisen slår nu mot serieentreprenören Christer Fåhraeus teknikbolag Agellis. En extrainsatt stämma ska i dag klubba ett beslut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.