torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ospol drar åt svångremmen

|  ,
|  

Medicinteknikbolaget Ospol i Malmö har tvingats dra ner på takten sedan det planerade investerarkonsortiet runt finansmannen Stefan Hansson gått om intet. Nu går Ospols ledning utan lön tills bolaget kommit på fötter.

Ospol, som utvecklar tandimplantat baserade på titanskruvar i käkbenet, bildades 2002 som ett dotterbolag till börsnoterade Biolin. Företagets framtid har legat i vågskålen sedan det i mitten av november såldes till den schweizisk-svenske affärsmannen Stefan Hansson för en symbolisk summa. Planen var då att köparen skulle dra ihop ett investerarkonsortium för att finansiera den fortsatta verksamheten. Nu har bolaget fått tänka om.

— Vi har fått revidera vår affärsplan och den expansiva marknadsstrategi vi hade när vi var del av Biolin. Nu koncentrerar vi oss på 6-7 utlandsmarknader där vi funnits sedan tidigare, säger Ospols VD Hans Berglund.

Som ytterligare åtgärd har ledningen avsagt sig lön under 2009. Totalt arbetar sju personer i verksamheten.

Hans Berglund är ändå optimistisk om framtiden. I april ska bolaget lansera uppgraderingar till de käkimplantat som funnits på marknaden sedan 2006. Med de vidtagna åtgärderna klarar sig bolaget på nuvarande kassaflöde. Hans Berglund uppger sig också vara på väg att säkra institutionella lånegarantier för att klara svängningar i försäljningen, men vill inte ge några detaljer förrän allt är klart.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Ospol i Malmö har tvingats dra ner på takten sedan det planerade investerarkonsortiet runt finansmannen Stefan Hansson gått om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]