tisdag 5 december 2023

inloggad som

Tranberg lämnar sjukhuset för Ideonbolag

Karl-Göran Tranberg lämnar sin tjänst som överläkare vid Lunds universitetssjukhus för att ägna all tid åt Ideonbolaget Clinical Laserthermia Systems (CLS) där han sedan tidigare är medicinskt ansvarig. Under 2009 räknar bolaget med att få sin tekniska utrustning för att behandla cancer godkänd.

Karl-Göran Tranberg har i 15 år forskat på metoden som ligger till grund för bolaget. Den fungerar genom att laserljus som leds in genom tunna fibrer värmer upp cancertumören. Dels hämmar värmen cancercellernas tillväxt, dels reagerar immunförsvaret på brännskadan som uppstår och hjälper till att bekämpa tumörcellerna.

Metoden kallas immunostimulerande lasertermoterapi och har hittills testats på 72 patienter med lovande resultat. Med pengar från en pågående nyemission ska CLS utveckla fibrerna och maskinen, så att även den nya utrustningen kan testas på människor innan årets slut. Nyemissionen, som pågår till och med fredag, är tänkt att ge fem miljoner kronor.

— Det går bra, så jag tror att vi ska få in det vi tänkt oss, säger VD Lars-Erik Eriksson.

Karl-Göran Tranberg går från att ha arbetat med CLS på fritiden till att ägna större delen av sin tid åt projektet. Det innebär ett lyft för bolaget som har fyra medarbetare, de flesta på deltid. Samtidigt tillsätts en så kallat medical advisory board, med två överläkare från Lund och Reykjavik som skrivit sina avhandlingar om immunostimulerande lasertermoterapi.

CLS ägs till huvuddelen av de tre grundarna Karl-Göran Tranberg, Lars-Erik Eriksson och Pär Henriksson. Under våren planerar bolaget en notering på Aktietorget.

Karl-Göran Tranberg lämnar sin tjänst som överläkare vid Lunds universitetssjukhus för att ägna all tid åt Ideonbolaget Clinical Laserthermia Systems […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.