onsdag 24 april 2024

inloggad som

Tranberg lämnar sjukhuset för Ideonbolag

Karl-Göran Tranberg lämnar sin tjänst som överläkare vid Lunds universitetssjukhus för att ägna all tid åt Ideonbolaget Clinical Laserthermia Systems (CLS) där han sedan tidigare är medicinskt ansvarig. Under 2009 räknar bolaget med att få sin tekniska utrustning för att behandla cancer godkänd.

Karl-Göran Tranberg har i 15 år forskat på metoden som ligger till grund för bolaget. Den fungerar genom att laserljus som leds in genom tunna fibrer värmer upp cancertumören. Dels hämmar värmen cancercellernas tillväxt, dels reagerar immunförsvaret på brännskadan som uppstår och hjälper till att bekämpa tumörcellerna.

Metoden kallas immunostimulerande lasertermoterapi och har hittills testats på 72 patienter med lovande resultat. Med pengar från en pågående nyemission ska CLS utveckla fibrerna och maskinen, så att även den nya utrustningen kan testas på människor innan årets slut. Nyemissionen, som pågår till och med fredag, är tänkt att ge fem miljoner kronor.

— Det går bra, så jag tror att vi ska få in det vi tänkt oss, säger VD Lars-Erik Eriksson.

Karl-Göran Tranberg går från att ha arbetat med CLS på fritiden till att ägna större delen av sin tid åt projektet. Det innebär ett lyft för bolaget som har fyra medarbetare, de flesta på deltid. Samtidigt tillsätts en så kallat medical advisory board, med två överläkare från Lund och Reykjavik som skrivit sina avhandlingar om immunostimulerande lasertermoterapi.

CLS ägs till huvuddelen av de tre grundarna Karl-Göran Tranberg, Lars-Erik Eriksson och Pär Henriksson. Under våren planerar bolaget en notering på Aktietorget.

Karl-Göran Tranberg lämnar sin tjänst som överläkare vid Lunds universitetssjukhus för att ägna all tid åt Ideonbolaget Clinical Laserthermia Systems […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.