söndag 30 juni 2024

inloggad som

Lundaforskning allt närmare marknad

Forskningsbolaget GasPorOx har plockat in affärsutvecklaren Nils Homann och Lundabolaget Aditus Medicals VD Anders Johnsson som delägare och styrelseledamöter. Samtidigt har forskargruppen bakom bolaget avslutat den första kliniska studien av bolagets diagnosverktyg för bihåleinflammation.

Tekniken bygger på att laserljus skickas in genom huvudet. Ljuset, som sedan studsar ut igen, ser olika ut beroende på om bihålorna är fyllda med luft och vattenånga eller vätska, vilket indikerar inflammation. I studien har 40 patienter vid universitetssjukhuset i Lund diagnosticerats med GasPorOx första prototyp.

Enligt bolagets grundare, atomfysikprofessorn Sune Svanberg, ser de första preliminära resultaten lovande ut.

— Studien ska utgöra grund för ett antal doktorsavhandlingar och vetenskapliga artiklar som förhoppningsvis kommer att leda till stort intresse för tekniken, säger han.

Med Nils Homann och Anders Johnsson är ett tiotal personer inblandade i GasPorOx. Ingen av dem får någon annan betalning än delägarskap, varför bolaget knappt har några utgifter än så länge. En tidigare planerad emissionsrunda på fem miljoner kronor är också skjuten på framtiden. Istället har Sune Svanberg och Lunds universitets holdingbolag LUAB säkrat 500.000 kronor från Vinnova för att under våren utvärdera tekniken ute hos de tänkta kunderna i primärvården.

Därefter krävs viss produktanpassning, uppger Nils Homann. GasPorOx första prototyp tar upp en laboratorievagn medan det färdiga instrumentet ska kunna hållas i handen.

— Om allt går som planerat tror jag vi kan ha en första testserie på 10-15 instrument färdiga under hösten, säger Nils Homann.

Sune Svanberg, högprofilerad professor vid Lunds tekniska högskola, är även mannen bakom Ideonbolagen SpectraCure och numera nedlagda GasOptics.

Erik Olausson

Forskningsbolaget GasPorOx har plockat in affärsutvecklaren Nils Homann och Lundabolaget Aditus Medicals VD Anders Johnsson som delägare och styrelseledamöter. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.