fredag 10 maj 2024

inloggad som

Exini i nyemission — siktar mot Mellanöstern

Medicinteknikbolaget Exini i Lund är på väg att plocka in ett par miljoner kronor från nuvarande ägare i en riktad emission. Med en nysläppt version av sin diagnoshjälp för hjärtinfarkt har bolaget de senaste månaderna mångdubblat sin försäljning — om än från en väldigt låg nivå.

VD Jörgen Peterson har bråda dagar. Efter lanseringen av en uppdaterad version av Exini Heart i slutet av november har bolaget de senaste två månaderna fakturerat för cirka 400.000 kronor, lika mycket som under de första elva månaderna 2008.

Samtidigt har Exini slutit ett distributionsavtal med Saudiarabien-baserade Al-Haya Medical Company och för nu diskussioner med sina första kunder i Mellanöstern.

Avtalet i Mellanöstern gäller bolagets tre produkter för diagnoshjälp vid hjärtinfarkt, skelettcancer samt Alzheimers och demens. I samtliga fall bygger tekniken på att en radioaktiv isotop sprutas in i kroppen. Bilder från en strålningskänslig kamera bearbetas sedan med automatisk bildanalys för att ge förslag på diagnos baserat på blodflöde eller ansamlingar av benceller. I maj kommer ett fjärde hjälpmedel för att diagnostisera Parkinsonpatienter.

Emissionen pågår veckan ut och ser enligt Jörgen Peterson ut att bli fulltecknad.

— Pengarna kommer att räcka ett bra tag i och med att vi själva börjat fakturera också, säger han.

Exini har i dag tio anställda. Huvudägare är finansmannen Bo Håkansson medan Jörgen Peterson, några anställda samt Augmenta Venture Partner och Lunds universitets holdingbolag LUAB äger resten.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Exini i Lund är på väg att plocka in ett par miljoner kronor från nuvarande ägare i en riktad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen