fredag 29 mars 2024

inloggad som

Nyemission och börsnotering för Dignitana

|  ,
|  ,

Medicinteknikbolaget Dignitana i Lund planerar en nyemission på 18 miljoner kronor som skall vara klar i april. Strax därefter ska bolaget noteras på aktietorget.

Emissionen riktar sig mot allmänheten men bolaget har redan säkrat halva beloppet hos ett par större aktörer. Dignitanas VD Martin Waleij vill i nuläget inte gå in på detaljer kring vilka dessa är.

— Det handlar om expansionskapital. Så länge vi inte genomför en lansering i USA, vilket är kostsamt, räknar vi med att detta ska räcka för att ta oss till positivt kassaflöde. Vi är inne i en fas där Dignitana kan flytta fokus från produktutveckling och försäljning inom Sverige, till internationell lansering, säger Martin Waleij.

De formella besluten tas på bolagsstämman den 2 mars. Enligt Martin Waleij kommer då ägarna ge klartecken till nyemissionen och noteringen i maj.

Dignitanas produkt, kylmössan DigniCap, används av cancerpatienter vid cellgiftsbehandling för att motverka håravfall. Under 2008 utvecklade bolaget en ny generation av DigniCap tillsammans med kontraktstillverkaren Kitron. Förhandlingar pågår nu med Kitron om ett produktionsavtal.

Bolaget hade under 2008 en omsättning på cirka 2,8 miljoner kronor och Martin Waleij förväntar sig en betydlig ökning när produktionen av den nya versionen av DigniCap tar fart i mars.

— Vi har beställningar på 15 system och en rimlig prognos ett år framåt, räknat från mars då den nya versionen går i serieproduktion, är en försäljning av 50 kylmössor till ett sammanlagt värde av ungefär tio miljoner.

Majoritetsägare i Dignitana är affärsmannen Nils Stormbys bolag Eurosund.

Joel Lyth

Medicinteknikbolaget Dignitana i Lund planerar en nyemission på 18 miljoner kronor som skall vara klar i april. Strax därefter ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]