fredag 17 maj 2024

inloggad som

Det gäller att sätta ett pris på framtidsföretagen

|  ,

Kort sagt: Tidigare i veckan korades Bonesupport och Illusion Labs till Årets Rapidusföretag respektive Rapidusrookie 2008. Priserna är ett sätt att ge några framgångsrika entreprenörsföretag uppmuntran, beröm och lite extra energi för den fortsatta resan. Men det är också ett tillfälle att lyfta fram typexempel på den slags nya företag som kommer att vara viktiga byggstenar i formandet av framtidens näringsliv, inte minst när motorn har skurit hos de traditionella storföretagen.

Av Thomas Frostberg

Bonesupport och Illusion Labs är på sätt och vis varandras raka motsatser, inte minst när det handlar om tidsfaktorn. Bonesupport har som de flesta life science-bolag en lång resa bakom sig, medan Illusion Labs på mindre än ett år skapat ett miljonföretag med global försäljning.

Ändå finns det en helt avgörande likhet som är högintressant när det handlar om aktuella ämnen som tillväxt och arbetstillfällen. Både Bonesupport och Illusion Labs visar att framtiden ligger i de små företagen, startade av entreprenörer som vill något. Medan storföretagen, trots massiva forskningsbudgetar, får allt svårare att komma upp med banbrytande nya produkter och tjänster utvecklas miljarder nya innovationer i små, entreprenörsdrivna bolag.

I kristider när tiotusentals människor tvingas lämna sina arbeten är det lätt att glömma bort att en stor del av de nya jobben under senare år kommit till i mindre och medelstora företag. Storföretagens kris är visserligen allvarlig, men i ett större perspektiv kan det lika gärna öppna för att nya och mer innovativa företag växer fram.

När det talas arbetstillfällen är det aldrig några problem att få loss en lista på de fem största arbetsgivarna i en kommun eller region. Varje näringslivsdirektör och kommunpolitiker kan rabbla dem i sömnen. Listan brukar se likadan ut när vi frågar om de fem viktigaste företagen – men det är egentligen fel svar. Istället för att ensidigt fokusera på etableringar av stora företag på hemmaplan borde betydligt mer krut läggas på att ge de många små företagen förutsättningar att växa.

För om tio små företag går från 10 till 100 anställda betyder det lika mycket som en stor företagsetablering i regionen. Men med utländska ägare kan storföretaget, särskilt i kristider, med ett pennstreck flytta kontoret vidare till Östeuropa eller Indien. De lokalt grundade bolagen kommer däremot med största sannolikt inte att flytta längre än till grannstaden om lokalerna blir för små och parkeringsplatserna inte längre räcker till för personalen.

Det hindrar inte att många av dessa lokala småföretag egentligen är globala tungviktare, men inom sin egen speciella nisch. Illusion Labs når ut med sina spel till mobiltelefoner via Apples e-butik AppStore. Bonesupport är på väg in på utländska marknader, men är tungt förankrade i den akademiska myllan i Öresundsregionen. Listan med liknande exempel kan göras lång.

Storföretagen då, har de helt spelat ut sin roll? Nej, det kommer finnas storbolag även i framtiden – men prova ett tankeexperiment där vi vänder på den klassiska föreställningen om att storföretagsetableringar ska skapa nya jobb i kringliggande företag.

Medan Ericsson och Sony Ericsson i Lund och Nokia med flera i Köpenhamn definitivt har bidragit till att många nya företag har skapats, åker utländska storföretag som den kanadensiska Blackberrytillverkaren Research in Motion nu på spaningsresor till Öresundsregionen för att leta samarbetspartner. Helt plötsligt är regionens små spjutspetsföretag dragningskraften för de internationella storbolagen, inte tvärtom.

Just det har också hela tiden varit tanken med Rapidus årliga prisutdelning, att uppmärksamma de mest spännande och framgångsrika företagen som är på väg att lyfta – men att fånga dem tidigt och därigenom kunna visa på spännande trender innan de är allmänt kända.

Så håll ögonen på Bonesupport och Illusion Labs! De kommer garanterat att väcka mycket uppmärksamhet under det kommande året. För så är det, Rapidus signum ”Först med nyheten – eller inte alls” gäller även när vi delar ut pris till tillväxtföretag:

Vi sätter ljuset på några av regionens framtidshopp och som Rapidusabonnent ska du alltid ligga steget före omvärlden.

Kort sagt: Tidigare i veckan korades Bonesupport och Illusion Labs till Årets Rapidusföretag respektive Rapidusrookie 2008. Priserna är ett sätt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]