lördag 18 maj 2024

inloggad som

Inkubator satsar på konstnärlig rådgivning

|  
|  

Trycket ökar på studentinkubatorn Venture Lab. Under 2008 har rekordmånga företagsembryon sökt plats i den gula baracken vid Ideon i Lund och nu utökas antalet inkubatorplatser samtidigt som rådgivningsverksamheten expanderar till Malmö.

Totalt har 259 studenter kommit till Venture Lab för hjälp och rådgivning 2008, jämfört med 200 året innan. Själva inkubatorn har i dag plats för 15 företag och har varit fullbelagd sedan våren 2007.

— Men i slutet av 2008 har söktrycket ökat rejält. I december hade vi 14 sökande företag som uppfyllde våra kriterier till fem lediga platser, säger Venture Labs VD Jonas Jönsson.

För 2009 har Venture Lab fått något ökade anslag, bland annat från Lunds kommun, vilket gett möjligheten att utöka antalet platser i inkubatorn från 15 till 18. Samtidigt har Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet gått in som ny finansiär. Framöver kommer inkubatorns tre heltidsanställda även boka in rådgivningstillfällen för studenterna vid musik- teater- och konsthögskolan i Malmö.

— Efterfrågan på till exempel musikhögskolan är enorm. Men då handlar det kanske mest om praktiska frågor om hur man startar bolag, hur man tar betalt för en spelning i Danmark, och så vidare. Jag tror inte så många av dem vill sitta i inkubatorn, säger Jonas Jönsson.

Erik Olausson

Trycket ökar på studentinkubatorn Venture Lab. Under 2008 har rekordmånga företagsembryon sökt plats i den gula baracken vid Ideon i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]