torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Spelsatsning i Asien styrs från Malmö

|  
|  

Organisationen bakom spelmässan Nordic Game i Malmö får i år en ny uppgift på sitt bord. På Nordiska ministerrådets uppdrag ska Malmöbolaget göra nordisk spelindustri stor i Asien. Första steget är ett Tokyokontor.

 

Det treåriga projektet “Nordiska datorspelsprogrammet för globalisering” har en budget på en miljon danska kronor om året. Målet är att få till fler nordisk-asiatiska spelsamarbeten likt det som Stockholmsbaserade utvecklingsstudion Grin nyligen inledde med japanska Capcom om utvecklingen av en ny version av det klassiska arkadspelet Bionic Commando.

 

— Traditionellt har det funnits två starka axlar inom internationell spelutveckling: mellan Nordamerika och Asien samt mellan Nordamerika och Europa. Vårt mål är att skapa en axel mellan Asien och Europa med Norden som ingång, säger Erik Robertson, VD för Malmöbaserade Nordic Game Resources.

 

Bolaget har drivit Nordiska datorspelsprogrammet med Nordiska Ministerrådets finansiering sedan 2006 och har just fått förnyat kontrakt till 2011. Kontraktet är värt 45 miljoner danska kronor, men drygt hälften delas ut direkt till nordiska spelutvecklare i form av utvecklingsbidrag.

 

Resten av budgeten går i huvudsak till den årliga konferensen Nordic Game i Malmö, som med cirka 1.200 besökare slog rekord förra våren. Erik Robertson räknar med runt 1.500 personer i år.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.