tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Nystartade CMC Contrast planerar redan för sin avveckling

Dansk-svenska läkemedelsbolaget CMC Contrast AB på Ideon i Lund startades i våras. Om några år kanske det är borta igen. Då är uppdraget slutfört.

— Vi vet inget bestämt ännu, säger styrelsens ordförande Thomas Grönberg, som menar att vinstpotentialen i bolaget är stor.

CMC Contrast AB arbetar inom området diagnostisk radiologi. Idén är att få fram medel som förbättrar bilddiagnostiken vid röntgenundersökningar. Just nu arbetar bolaget med två danska patent och med ytterligare några ”idéer”.

Endast en person till är knuten till CMC Contrast AB. Han är projektledare, före detta röntgenläkare och heter Lars Vedin. Några anställda blir det förmodligen inte, inte ens en VD. Allt arbete läggs ut, outsourcas. Scantox i Danmark arbetar med prekliniska studier och svenska Recip med läkemedelsberedning.

Om fyra år räknar Thomas Grönberg med att det första preparatet kommit så långt att det kan säljas till ett stort läkemedelsbolag för produktion och försäljning. När det pågående arbetet är klart upphör förmodligen CMC Contrast AB.

Bolaget ägs gemensamt av de två venture capital-företagen Malmöhus Invest AB, MIAB, och dansk/svenska Öresund Health Care A/S, ÖHC. Vid starten i våras gick de in med två miljoner kronor.

— Deras åtagande är betydligt större, säger Thomas Grönberg som arbetar på konsultbasis åt ÖHC. Han är doktor i fysik och driver sedan 1995 Ideonföretaget TG Development. Han har tidigare bland annat varit VD för japanska Toshiba i Sverige.

Dansk-svenska läkemedelsbolaget CMC Contrast AB på Ideon i Lund startades i våras. Om några år kanske det är borta igen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad