måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Nyemission ska ge Mobilisys minst 100 miljoner

IT-företaget Mobilisys, med 40 man stark utvecklingsavdelning på Ideon i Lund, förbereder en större nyemission. Exakt hur omfattande emissionen blir vill VD Helge Tiainen inte avslöja, bara att det rör sig om över 100 miljoner svenska kronor.

Förutom rena investerare hoppas han finna industriella partners, exempelvis mobiloperatörer, som är villiga att investera i Mobilisys verksamhet. Just nu pågår en genomgång av de svenska och internationella investmentbanker som är kandidater att leda arbetet med emissionen.

Mobilisys inriktning är mobilt Internet, både mjukvara och terminaler. Att utvecklingsavdelningen placerades i Lund motiverar Helge Tiainen med att där finns stor vana av att utveckla produkter, till exempel mobiltelefoner, snarare än system. Affärsutveckling och försäljning sker från huvudkontoret i Stockholm där drygt tio personer arbetar. Till nästa sommar beräknas dagens totalt 50 anställda i företaget ha fördubblats. Bland de som hittills rekryterats kommer många från välkända företag som Ericsson och AU-system.

Mobilisys är en avknoppning från O-listenoterade MultiQ, som fortfarande äger 47 procent av aktierna. Övriga ägare, som tillsammans satsat 30 miljoner i Mobilisys, är 6:e AP-fonden, IT-Provider Millennium Fond och Japans ledande investmentbank, Nomura International plc.

En börsnotering av Mobilisys är sannolikt inte aktuell förrän år 2003.

På mjukvarusidan utvecklar Mobilisys en serverbaserad plattform som ska göra det möjligt att i den mobila terminalen komma åt samma program och dokument som på kontoret, utan att behöva ha dubbletter. Plattformen ska vara en öppen standard som inte kräver någon extra anpassning beroende på exempelvis vilket mailprogram man använder.

På hårdvarusidan utvecklar Mobilisys terminaler som gör det möjligt att inte bara läsa enklare mail utanför kontoret, utan även läsa bifogade filer och tyngre dokument som inte kan hanteras i dagens handhållna apparater. Exakt hur Mobilisys terminaler kommer att se ut, storlek och vikt presenteras först nästa år. Till dess säger man bara att de ligger mellan bärbara datorer och handdatorer och att det sannolikt blir fråga om flera olika modeller.

Det största intresset väntar man sig från mobiloperatörerna, eftersom Mobilisys lösningar ökar den mobila Internetanvändningen och därmed trafiken i mobilnäten, vilket ger efterlängtade inkomster till de operatörer som lagt ut stora pengar på att bygga näten för tredje generationens mobiltelefoni.

Tanken är också att operatörerna ska kunna sälja Mobilisys terminaler under eget namn. Mobilisys kommer i princip inte att ha någon försäljning alls till slutanvändare. Undantaget är större företag där IT-avdelningen köper in den mobila lösningen direkt.

IT-företaget Mobilisys, med 40 man stark utvecklingsavdelning på Ideon i Lund, förbereder en större nyemission. Exakt hur omfattande emissionen blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad