torsdag 28 september 2023

inloggad som

Aktievinsterna rena smörjoljan för Öresunds finansvärld

Av Jan Wifstrand

Råkar du ha en miljon Euro över?

I så fall är du välkommen till ett av Unibanks fyra investeringscentra i de största danska städerna. Här förvaltas större privatförmögenheter, medan kistor med smärre förmögenheter på sisådär 150 000 Euro eller mer tas om hand av bankens 24 så kallade investeringsavdelningar.

So what?

Saken är den att i all undanskymdhet håller denna marknad på att explodera av tillväxt i Öresundsregionen. En väl insatt chef i Unibank i Köpenhamn säger till Rapidus att tillväxten är ”mycket stark” för den privata, aktiva kapitalförvaltningen. Budskapet från Malmö, i någon mån Helsingborg, är det samma, fast starkare. Man talar om kraftiga ökningar.

Bankfolk är inte kända för att uttrycka sig drastiskt. Det handlar alltså knappast om överdrifter.

I Köpenhamns och Unibanks fall är detta kanske föga uppseendeväckande. I en huvudstad, med relativt hög finansiell aktivitet och på sistone god börsutveckling växer rikedomen ofta för de redan rika.

Mindre uppmärksammad är utvecklingen i Malmö. Några bedömare Rapidus talat med säger att senare tid präglats av en häftig tillväxt, framför allt på privatmarknaden.

Det började för knappa två år sedan och har sedan spätts på. Och det är inte bara fjuniga ynglingar från IT-branschen som har pengar så att det bränner i fickorna. Lika frekventa, mera anonyma, är den hoper fyrtiotalister som plötsligt skaffat sig ansenliga förmögenheter, naturligtvis mest beroende på boomen för vissa tillväxtaktier. Det är Enskilda banken i Malmö, en del av S-E-Banken, som är störst på området men flera aktörer finns, bland annat flera av fondkommissionärernas avdelningskontor.

Sist, men absolut inte minst intressant – föga publika Trevise Bank, med elegant kontor i centrala Malmö, numera ägd av Unibank, ser nu en stark utveckling för sin exklusiva inriktning på förmögna kunder, vars pengar förvaltas med en egen Trevise-modell.

Här analyseras dagligen utvecklingen på alla viktiga marknader, inte bara aktier, lika mycket de räntebärande instrumenten. Så vägs olika faktorer och portföljerna viktas efter denna modell, i en ständig jakt på en bättre utveckling än marknadssnittet.

Kruxet för kapitalförvaltarna i regionen är alltså inte att hitta kapital att förmera. Det har aldrig funnits mer. Nej, det är jakten på kompetent folk, professionella placerare som vill jobba i denna sektor, som är det svåra.

Malmö är inte bara en arbetslöshetens kommun, på väg att resa sig. Det finns många som har en miljon (eller två eller fem) och vill ha hjälp att göra fler. Detta är en av faktorerna bakom att Malmö för första gången börjar likna någon form av finansstad, åtminstone som en filial till Köpenhamn.

Öresund växer sig allt tyngre som finansiell tummelplats. Miljonesund, kanske passar bättre?

Av Jan Wifstrand Råkar du ha en miljon Euro över? I så fall är du välkommen till ett av Unibanks […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad