måndag 25 september 2023

inloggad som

Epigress i Lund vann order värd en miljon dollar

Lundaföretaget Epigress på Ideon har nyligen fått en order värd en miljon dollar från Purdue University, Indiana, USA. Ordern motsvarar en tredjedel av förra årets omsättning för Epigress, som utvecklar och säljer utrustning för tillverkning av kiselkarbidhalvledare. Företaget planerar att expandera kraftigt de närmaste åren.

— Inom en femårsperiod beräknar vi ha 60 procent av marknaden mot nuvarande 15 procent, säger Epigress VD Jan-Olof Fornell.

Expansionen har bland annat blivit möjlig genom att Epigress i höstas blev uppköpt av det tyska företaget Aixtron, som idag äger 70% av Epigress. Aixtron är ett börsnoterat tyskt företag med en omsättning på en miljard kronor.

— Vi känner att vi redan fått mycket draghjälp av Aixtron. Vi får till exempel helt andra inköpspriser av våra leverantörer. I framtiden planerar vi också att ta hjälp av Aixtrons marknadsföringskunskaper, säger Jan-Olof Fornell.

Fördelen med att tillverka halvledare av kiselkarbid är att det tål betydligt högre temperaturer och spänningar än kisel, det material som annars oftast används.

Men tillverkningsutrustningen är dyr, priset ligger mellan 0, 6 och 1,5 miljoner dollar.

— Idag det är främst i kraftdistribution som kiselkarbidhalvledare används. Det krävs att det är branscher som är relativt priståliga eftersom kiselkarbid är ett väldigt dyrt material. Men när kiselkarbiden blir billigare finns det en oerhörd tillväxtpotential. Halvledare av kiselkarbid kan komma att användas till högfrekvenselektronik, militära utrustningar och fordonstillverkning, säger Jan-Olof Fornell.

Idag har Epigress femton anställda och en omsättning på 25 miljoner svenska kronor om året. Marknaden för tillverkningsmaskiner för kiselkarbidhalvledare är liten i Nordeuropa vilket gör att en av Epigress viktigaste marknader är den japanska. Nyligen levererade Epigress en stor order till Mitsubishi Electric. I Sverige är den största kunden ABB.

Epigress ägs förutom av Aixtron av de tre grundarna Rune Berg, Roger Nilsson och Jan-Olof Fornell.

Lundaföretaget Epigress på Ideon har nyligen fått en order värd en miljon dollar från Purdue University, Indiana, USA. Ordern motsvarar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad