torsdag 28 september 2023

inloggad som

Ericsson i Lund in i mobilstormens öga

Av Bjarne Stenquist

En gång i tiden var de tjugo anställda i baracker ärvda från TV 2, idag är de 1500 i en magnifik byggnad som mäter sig med såväl Domkyrkan som Universitetsbyggnaden.

Det handlar om Ericsson Mobile Communications magnifika högkvarter vid Nya Vattentornet i Lund, centrum för bolagets globala produktutveckling på terminalsidan.

Byggnaden i sig är ett tydligt bevis på den rent osannolika tillväxten i försäljningen av mobiltelefoner. Stödda på de nordiska telebolagens framsynta investeringar i NMT-systemet på 1970-talet har två nordiska bolag (Ericsson och Nokia) kunnat lägga under sig närmare hälften av världens totala försäljning av mobiltelefoner.

Men de nordiska sötebrödsdagarna kan nu vara över. Medan japanska och tyska jättekoncerner sov sig förbi både första och andra generationens GSM, har de vaknat upp för att hoppa rakt in i den tredje. Och faktum är att Japan idag, med den gamla telejätten NTT:s dotterbolag DoCoMo, ligger 18 månader före Europa med fungerande mobila Internettjänster.

I Sverige och Danmark har det varit ett väldigt hallå runt WAP. Det finns snart inte en dansk bank som inte ska erbjuda sina kunder mobila banktjänster. Men WAP är ganska segt. Man kan inte surfa runt som man vill, utan måste ringa upp och ladda ner en specialtaggad tjänst, till exempel från banken. Vill man sedan kolla sportresultat måste man ringa upp en annan server och ladda ner på nytt.

DoCoMo erbjuder idag fem miljoner abonnenter (25.000 tillkommer varje dag) världens första paketdistribuerade mobila, riktiga, Internet. Användarna ligger uppkopplade hela tiden och betalar bara för de megabits som laddas ner. Dessutom stödjer det japanska systemet en version av HTML, som till skillnad från WAP är ett verkligt Internetspråk, vilket gör att man potentiellt kan nå alla hemsidor på nätet.

Nu finns en global standard för mobil bredbandsteknik (W-CDMA), som i grundkonstruktionen ligger nära vad japanerna redan kan. När det om några år börjar byggas upp basstationsnät med CDMA- teknik kan WAP blir totalt överkört. Vem vill ha ett protokoll som verkar designat huvudsakligen för att teleoperatörerna ska kunna ta betalt för mobilanvändarnas varje steg? Detta är viktigt för Ericssons alla underleverantörer att hålla ögonen på.

Ju snabbare ”rena” CDMA-nät (utan GSM-inslag) byggs ut, desto lättare blir det för japanska mobiltelefontillverkare som Fujitsu, NEC och Hitachi (alla med gamla band till NTT) att göra inbrytningsförsök på Ericssons marknader. I buskarna lurar också Siemens och andra revanschlystna och kapitalstarka sjusovare.

Kort sagt: det blåser nya konkurrensvindar, tjugo års svensk/finskt försprång kan vara på väg att ta slut och vid Nya Vattentornet gäller det att hålla i hatten under åren som kommer.

Av Bjarne Stenquist En gång i tiden var de tjugo anställda i baracker ärvda från TV 2, idag är de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad