tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Hälsodrycken ProViva Active ska testas på Framfab-personal

Först var det svenska skidlandslaget, handbollslandslaget och friidrottseliten med höjdhopperskan Kajsa Bergqvist i spetsen. Nu ska forskningsbolaget Probi i Lund testa sin nya kombinerade hälso- och sportdryck ProViva Active på den stressade personalen hos Internetkonsulten Framfab, uppger Probis VD Kaj Vareman för Rapidus.

— Vi vill testa drycken på högpresterande människor. Förutom IT-folk handlar det om journalister, läkare och vanliga motionärer. När det gäller gruppen journalister har vi kontakt med Sydsvenska Dagbladet, säger Kaj Vareman.

Syftet med testerna är att visa att de positiva effekterna av ProViva Active gäller även för andra grupper än elitidrottare. Kliniska studier har förberetts sedan november, men inte kunnat komma i gång än eftersom forskningsetikkommittén vid Lunds universitet tidigare inte har godkänt försöken. Motiveringen ska ha varit att testerna var för kommersiellt betonade, uppger Probi.

Men nu ser det plötsligt ljusare ut. Efter att Probi lämnat in en ny, ändrad ansökan beslutade forskningsetikkommittén i förra veckan att bara vissa mindre ändringar behöver göras innan försöken kan godkännas, uppger kommitténs ordförande Peter Höglund.

ProViva Active är en kombination av den nyttiga bakteriekultur (lactobacillus plantarum 299v) som finns i ProViva och en energidryck med proteiner, vitaminer och mineraler. Den nya drycken ska både lindra besvär med orolig mage och snabbt ladda kroppens energidepåer efter hårda ansträngningar.

Drycken börjar säljas först i maj, men har redan testats av en stor grupp elitidrottare. Betygen har över lag varit goda. Idrottarna har däremot inte varit intresserade av att vara med i kliniska studier, eftersom de inte vill riskera att få placebodryck under ett stort mästerskap.

Probis aktie handlas på SBI-listan, en handelsplats för mindre utvecklingsbolag. Den senaste veckan har kursen stigit kraftigt. Aktien ska på sikt noteras på Stockholmsbörsens O-lista.

Först var det svenska skidlandslaget, handbollslandslaget och friidrottseliten med höjdhopperskan Kajsa Bergqvist i spetsen. Nu ska forskningsbolaget Probi i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad