måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Arrowhead ska ge Danmark trådlöst bredband

I nästa månad ger sig en ny aktör in på den danska bredbandsmarknaden. Det är svenska Arrowhead från Östersund som nu tänker satsa på Danmark.

— Den danska marknaden är mindre bearbetad, vilket innebär en större potential för oss att växa. Vi tänker växa både organiskt och genom förvärv, säger Gunnar Svedbergh som är styrelseordförande i Arrowhead.

Nyligen hämtade bolaget in 125 miljoner kronor genom en nyemission. Pengarna ska finansiera expansionen inom bredbandsområdet. Det största kapitaltillskottet kom från danska St Frederikslund Venture, som nu vill se Arrowhead växa på den danska marknaden.

Etableringen i Danmark leds av Anders Hörberg, chef för Arrowheads kontor i Malmö.

Gunnar Svedbergh menar att Arrowheads chanser ligger i den trådlösa tekniken och att de redan finns på marknaden.

— Många säger att de ska leverera bredband, men vi är redan ute på marknaden. Med radioteknik går det dessutom både snabbare och är billigare att installera än om man ska dra kablar hela vägen, säger han.

Företaget har specialiserat sig på att leverera det sista ledet i bredbandsnätet fram till vägguttagen hos kunderna. Arrowhead har inget eget stamnät, utan hyr in sig hos andra leverantörer.

— Vi utnyttjar de befintliga motorvägarna och svarar i stället för att bygga vägnätet inne i städerna, säger Gunnar Svedbergh.

Intåget i Danmark är ett led i bolagets satsning på privatmarknaden. Nyligen tecknade Arrowhead avtal med norska Telenor Vision om att erbjuda Internet via kabel-tv-nätet till 254 000 hushållskunder över hela Sverige. Telenor Vision har verksamhet även i Danmark.

Arrowhead har sitt ursprung i IT-företaget Jämtdata och bildades förra året genom ett antal förvärv. Personer inom Arrowhead äger drygt hälften av bolagets aktier. Resten ägs främst av större institutioner som KPA Pensionsförsäkring, Nordbankens allemansfonder och Bonnier.

Arrowhead handlas sedan i torsdags inofficiellt via Penser Capital i Stockholm. Första avslut gjordes på 1500 kronor och som högst har kursen legat strax över 1900 kronor. Inom 12-18 månader planerar bolaget att notera aktien på Stockholmsbörsens O-lista.

I nästa månad ger sig en ny aktör in på den danska bredbandsmarknaden. Det är svenska Arrowhead från Östersund som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad