Wikipedia kapat av Ideon

Med över 350.000 artiklar på svenska börjar Wikipedia på allvar konkurrera med Malmöbaserade Nationalencylopedins webbsajt i antal uppslagsord. Men Wikipedias styrka – att alla kan bidra – är också dess svaghet då inget hindrar klåfingriga aktörer från att frisera verkligheten efter eget tycke. Klåfingriga aktörer som Ideon, till exempel.

Fram till den 16 februari löd beskrivningen på Wikipedias sida om forskningsparken så här:

”Ideon Science Park blev 1983 Sveriges första forskningsby och hyser idag 260 företag inom framför allt IT, Clean Tech och livsvetenskaper. Ideon ligger i norra Lund i omedelbar anslutning till Lunds tekniska högskola, på det område som tidigare kallades Pålsjö ängar.”

Sedan dess möts besökarna i stället av bland annat följande käcka tillrop:

”Ideon Science Park är Sveriges och en av Europas mest framgångsrika mötesplatser för visionärer, entreprenörer och riskkapital. Sådant som vi tidigare uppfattade som ouppnåeligt har blivit verklighet hos företagen på Ideon Science Park -mötesplatsen där allt är möjligt!”


Wikipedia-sidan om Ideon 4 mars 2010 kl 10.00

Vem är den mystiska skribenten som generöst bidragit med dessa objektiva bedömningar till uppslagsverket? En sökning på IP-numret visar att ändringarna gjorts från en dator tillhörande Ideon Center AB. Själv är visserligen bäste dräng, men någon borde ändå upplysa forskningsparkens ledning om en vetenskaplig grundprincip: fakta är en sak, visioner och marknadsföringsmaterial är en annan. /Erik Olausson

 

Uppdatering kl 19.25

Fem timmar efter det här blogginlägget publicerades hade sidan ändrats
igen, återigen från en dator tillhörande Ideon Center AB. Tydligen är
det någon där ute som läser den här bloggen i alla fall 🙂

Den som vill se sidan så som den såg ut i dag före kl 15.41 kan klicka på fliken
"historik" och sedan "föregående". Har du synpunkter på hur Ideon
numera beskriver sig själva på uppslagsverket är det bara att gå in och göra
egna ändringar eller starta en diskussionstråd. Luften är fri. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: