Vasakronan köper Zaplox mobilnycklar

Försäljningen börjar lossna för Zaplox. Under vintern har Ideonbolaget fått en tilläggsorder till Skistars anläggning i Sälen samtidigt som de digitala nycklarna börjat installeras på delar av Ikanos nya fastighet Ideon Gateway och som tillval i tyska miljardkoncernen Häfeles låssortiment. Nu tillkommer börsnoterade Vasakronan i kundlistan.

Runt 200 av Skistars stugor i Sälen kan nu öppnas med Zaplox system, där en separat installation på dörren läser av en tidsbegränsad nyckel i hyresgästens mobil. Ideonbolaget, som backas upp av Industrifonden och LMK Venture, får utöver en engångsintäkt vid installationen även abonnemangsavgifter.

I affären med Häfele byggs ett chip från Zaplox in direkt i låset. Det samarbetet har redan börjat generera intäkter, uppger den tillförordnade vd:n Örjan Johansson.

– Där är engångsintäkterna något mindre men i gengäld kan vi med hjälp av Häfele skala upp försäljningen mycket snabbare än på egen hand, säger han.

Örjan Johansson leder Zaplox sedan januari, då grundaren Stefan Gripwall klev ner från vd-posten för att koncentrera sig på försäljningen.

Zaplox nyckelsystem har sedan tidigare testats i Sony Mobiles konferenslokaler med tjänstebolaget ISS som kund. Nu tillkommer ytterligare installationer i nordöstra Lund sedan Ikano valt att utrusta kontorshotelldelen av Ideon Gateway med systemet. Samtidigt har Zaplox skrivit ett ramavtal med börsnoterade Vasakronan om att använda Zaplox nycklar för att servicetekniker ska komma åt fläktrum, källare och andra obemannade utrymmen. Exakt hur mycket avtalet är värt för Zaplox vill Örjan Johansson inte gå in på.

– Men det är väldigt vanligt med sådana obemannade utrymmen. Det handlar om en marknad värd tiotals miljoner bara i Sverige, säger han.

Parallellt är Lundahotellen Grand och Lundia i färd med att testa Zaplox nycklar i kombination med tjänster som gör det möjligt att checka ut och betala med mobilen.

Sedan starten 2010 har Zaplox plockat in 17,5 miljoner kronor i riskkapital där lejonparten kommer från Industrifonden och LMK Venture. Som ägare står även grundaren Stefan Gripwall och delar av den cirka tio man starka personalen. Örjan Johansson räknar med att omsätta ett par miljoner kronor under 2013. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: