Vår region är viktig, vital – och volatil

Krönika av Gunnar Wrede

Kära läsare.
Jag tar nu risken att få mothugg, blir överbevisad och få krypa till korset. Men jag tycker det ser ut som att tiderna redan har börjat bli bättre.

Jag försöker göra den här krönikan både inåtblickande och utåtblickande. Med inåt menar jag hur vi tänker här på Rapidus redaktion. Utåt är så klart vårt bevakningsområde som är näringslivet i vår region. Inifrån och ut blir det så här:

Visst är det spännande och intressant med små nystartade innovationsföretag och deras teknologier, men om man vill se helheten i vårt kära sydsvenska näringsliv måste man lyfta blicken. Det har vi försökt börja med.

Ett resultat av det är att det är mera börs i Rapidus. Syftet med det är inte att Rapidus ska bli ett privatekonomiskt rådgivningsbrev som tipsar om snabba klipp. Det finns det andra som gör, och att med det syftet snäva in sig till endast Skånes börsbolag vore bara dumt.

Men en aktiekurs är inte bara en siffra på ett konto. Det är en temperaturmätare som ger en förståelse för omvärldens syn på bolagen, hur det går för dem, hur de värderas och därmed synen på framtidsutsikterna. Det ger också en fingervisning om värdet på onoterade innovationsbolag och därmed på deras förmåga att attrahera riskkapital för fortsatt överlevnad och tillväxt.

Under de två veckor Rapidus varit i gång efter juluppehållet har vi i artikelform redan summerat börsåret 2022 för de skånska bolagen, vi har tagit tempen på näringslivsklimatet genom att prata med banker och investerare, vi har hittat nystartade bolag som grundats av innovationsprofiler och presenterat pyttebolag som försöker hitta sin marknad.

Allt för att du ska få koll på läget. Vi kommer fortsättningsvis att blanda stort och smått, från nybildade startups till de största börsbolagen. Nu byter jag fokus och tittar utåt:

I höstas var det mycket som såg deppigt ut. Många bolag fick slut på pengar och nyemissionerna blev ofta inte fulltecknade trots rekordlåga emissionskurser. Några anlitade garanter, några nöjde sig med det kapitaltillskott som det råkade bli. Här finns exempel som Midsona, Pila Pharma, Veg of Lund och Diagonal Bio.

Sedan kom några lyckade fall där emissionerna full- eller övertecknades. Det var Enersize, Spotlight Group och Movebybike. Något verkade börja röra på sig redan under julhelgerna.

Det som överraskat mig hittills i år är den starka börsutvecklingen, där fyra av de tio bolag som haft årets hittills största aktieuppgångar på hela Stockholmsbörsen är skånska. I tisdags var det Cantargia, Abliva, Serstech, och Simris Alg. Nu på torsdagen har Simris Alg halkat ned en aning men ersatts av Duearity.

Det är bara en eller två gånger tidigare som jag under en 30-årig karriär som ekonomijournalist varit med om en sådan uppfjädring. Det kan vara förhastat att dra slutsatser av ett par veckors utveckling, många experter varnar för ett bakslag inom kort, men kraften i återhämtningen hittills är icke desto mindre förbluffande.

Är detta bara tabell-nörderi, eller säger det något mer? Ja, det säger att vår region är viktig och vital men volatil, och att en entreprenör som tror på sin verksamhet aldrig ska ge upp, även om det kommer perioder då investerarna sviker och man får se sitt företag falla i värde med 80-90 procent.

Så om inte Putins krig mot Ukraina eskalerar dramatiskt tror jag att tiderna redan börjat blir bättre. Så alla ni därute – kämpa! Det gör vi på Rapidus.

PS. Om du på något sätt reagerar på Rapidus innehåll, något vi har för mycket av, för lite av, eller något du saknar och tycker vi borde ha, hör av dig med några rader. Maila till: rapidus@rapidus.se

Bransch/Kategori
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: