Uniti bygger elbilsfabrik med Siemens

Elbilstillverkaren Uniti i Lund ingår ett samarbete med Siemens Nordics. Tillsammans ska bolagen bygga en automatiserad elbilsfabrik i Skåne. Samtidigt planerar Uniti för en kapitalinjektion på uppemot 50 miljoner euro.

Fabriken med sin automatiserade produktion ska ha kapacitet att tillverka 50.000 enheter det första året. Produktion beräknas börja ske inom 18 månader och de första fordonen ska levereras 2019. Bilen designas i mjukvara och sedan tar maskiner och programmerade robotar över och utför själva konstruktionen. Alla delar tillverkas inte på plats, exempelvis köps batteri och chassi in för att sedan monteras i fabriken.

Uniti är sprunget ur numera avvecklade LU Open och knoppades av i början av 2016. Under senare halvan av förra året tog bolaget in drygt elva miljoner kronor genom crowdfunding.

– Mot slutet av året kommer vi ta in 40 – 50 miljoner euro. Fram tills dess kommer vi ta in cirka sex miljoner, den största delen av investeringen kommer ske när bilen har avtäckts i våra fabrikslokal i september, säger vd Lewis Horne till Rapidus.

Exakt var den planerade fabriken ska ligga är ännu oklart, men det blir i antingen Malmö eller Landskrona.

– Just nu tittar vi på två olika lokaler, vi kommer veta var det blir i september. Prototypen kommer vara klar i juni. Då har vi ungefär sex månader att flytta in alla maskiner. Så nästa år kommer vi bygga de första testbilarna, säger vd Lewis Horne.

I dag finns bolaget i lokaler på Tellusgatan i Lund där de sysselsätter 20 medarbetare. Unitis bil ska väga 400 kilo och tillverkas i hållbara kompositer. Den utvecklas för stadskörning och ska ha en maxhastighet på 90 eller 120 kilometer i timmen beroende på modell. Den ska styras elektroniskt med ett futuristiskt styre med tvåhandsfattning. /Emily Binks

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: