Trafikverket vill chockhöja Öresundsbiljetter

Svenska Trafikverket föreslår att persontåg över Sundet beläggs med en passageavgift på samma sätt som godståg. Ett sådant beslut skulle kunna höja biljettpriserna med upp mot 40 procent.

Persontåg har varit befriade från passageavgift på den svenska sidan sedan bron öppnade, vilket i praktiken betyder att staten betalat. Med nya avgifterna skulle Skånetrafikens och regionens kostnad för tågen öka från 2 till 36 miljoner kronor om året. Det rapporterar nyhetsbyrån Nytt från Öresund.

Förslaget får dock mothugg. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult och Lars-Ingvar Ljungman, avgående ordförande i nämnden för kollektivtrafik, har skrivit ett protestbrev till Trafikverket.

– Myndigheten har tvingat oss att ta ställning till ganska genomgripande förändringar på kort tid. Med brevet hoppas jag att vi får igång en diskussion där var och en kan lägga fram sina synpunkter, säger Pia Kinhult till Nytt från Öresund. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: