Tidningar går ihop

Bonnierägda Sydsvenskan förhandlar om att köpa Helsingborgs Dagblad. Därmed är Sveriges fjärde och femte största morgontidning på väg att gå samman.

HD och Sydsvenskan har sedan tidigare ett annonssamarbete. Dessutom ges Sydsvenskans näringslivsbilaga ut tillsammans med HD en gång i månaden.

"Framtiden för dagspressen ligger i samordning på ännu fler områden än i dag. Detta är en helt logisk affär på den skånska marknaden" kommenterar Sydsvenskans styrelseordförande Gunilla Herlitz i ett pressmeddelande.

De olika varumärkena ska vara kvar, men enligt branschtidningen Resumé kommer det nya bolaget ledas från Malmö. HD:s vd Pontus Bodelsson slutar då affären gått i hamn.

Efter återkommande sparpaket har de båda tidningarna i dag runt 600 anställda tillsammans. Hur de påverkas av affären är ännu oklart.

HD ägs till hälften av familjen Sommelius och till hälften av familjen Ander genom Nya Wermlandstidningen AB. I likhet med övriga svenska dagstidningar har HD och Sydsvenskan de senaste åren minskat kraftigt i upplaga och räckvidd. 2013 hade Sydsvenskan en upplaga på knappt 100.000 exemplar, en minskning med 36.000 på tio år. HD hade 2013 en upplaga på knappt 70.000. /Erik Olausson

Fotnot: Ibland är Rapidus ovanligt tidigt ute med nyheter och analyser. "Bonnier jagar total Öresundsdominans - vill köpa även HD" skrev vi redan för fjorton år sedan. Klicka här för att läsa analysen från år 2000.

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: