Tarmring i finansiellt trångmål

I slutet av hösten kunde Rapidus berätta att Lundabolaget Carponovum opererat in sin kopplingsring för tjocktarmen i första patienten. Den lyckliga var en kinesisk patient i staden Xiamen i södra Kina.

Sedan dess har ringen, som främst används för att underlätta läkningsprocessen efter operationer av tjocktarmscancer, opererats in på ett 15-tal kinesiska patienter. Nyligen fick även den första svenska patienten en ring på plats. Allt med gott resultat, enligt Carponovums VD Anders Grönberg.

Han räknar med att kunna börja sälja de första tarmringarna i höst, efter CE-godkännande. Men vägen till marknaden har just blivit rejält mycket knaggligare sedan en av huvudfinansiärerna, norska Caprice Medical, fått kalla fötter. Caprice har tidigare gått in med åtta miljoner kronor och hade lovat ytterligare tolv miljoner längs med vägen, något som skulle gett riskkapitalbolaget 30 procent av Carponovum. Nu uppger Anders Grönberg att Caprice vill dra sig ur sina åtaganden. Istället letar han med ljus och lykta efter annan finansiering.

Tråkigt, inte minst för de cirka 3.000 patienterna om året som med Carponovums kopplingsring kan slippa stomipåse under läkningsperioden. /EO

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: