Symphogen gör miljardaffär

Bioteknikbolaget Symphogen ingår ett licensavtal med tyska jättekoncernen Merck. Affären är värd upp till 3,7 miljarder danska kronor.

Symphogen grundades år 2000 i Lyngby, utanför Köpenhamn. Företaget har i dag 90 anställda och forskar kring antikroppsbaserade läkemedel.

Vd Kirsten Drejer landar nu ett storavtal med Merck KGaA, med huvudkontor i Darmstadt i Tyskland, gällande läkemedelskandidaten Sym004 för behandling av olika typer av cancertumörer. Kandidaten testas just nu i kliniska fas I- och II-studier på patienter med framskriden tarmcancer samt metastatisk cancer i huvud och hals.

Symphogen får omgående en betalning på 150 miljoner danska kronor och kan därefter kassera in upp till 1,6 miljarder kronor i regulatoriska milstolpeersättningar, samt ytterligare upp till 1,9 miljarder i säljrelaterade milstolpar. Dessutom kan bolaget få royalties på framtida försäljning.

I gengäld får Merck KGaA ensamrätt i världen att utveckla och kommersialisera substansen. Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

– Merck KGaA är den ideala partnern för att vidareutveckla Sym004, eftersom de redan har ett antikroppsbaserat läkemedel på marknaden för behandling av samma typer av cancer, säger vd Kirsten Drejer i en kommentar.

Symphogens läkemedelskandidat består av två monoklonala antikroppar som blockerar receptorerna som får cancercellerna att växa, men också kan bryta ner och ta bort receptorerna helt och hållet. Bland ägarna märks Novo, Sunstone Capital och danska pensionsfonden PKA.

Merck KGaA ska inte förväxlas med amerikanska Merck & Co. Det tyska Merck är det ursprungliga moderbolaget till amerikanska Merck, men de båda verksamheterna gick skilda vägar i samband med första världskriget. Merck KGaA omsatte i fjol 10,3 miljarder euro och har drygt 40.000 anställda i 67 länder. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: