Sturup ökar rejält

Efter några svagare år har antalet flygpassagerare på Malmö Airport ökat med 22 procent under årets sju första månader. Skälet är främst att flera nya bolag börjat trafikera flygplatsen.

Vid årsskiftet öppnade Norwegian en linje mellan Malmö och Stockholm, vilket betyder att tre bolag nu trafikerar sträckan. De övriga två är SAS och Malmö Aviation. På utrikessidan har Wizzair öppnat nya linjer och under sommaren har även Ryan Air återvänt till Malmö Airport.

-- Det är de stora anledningarna till ökningen, även om Ryan Air ännu inte hunnit ge något genomslag i statistiken, säger flygmarknadschefen Brett Weihart till Nytt från Öresund.

Han menar att konkurrenskraftiga priser i kombination med att Malmö Airport har en bra placering i en storstadsregion gjort flygplatsen attraktiv för nya bolag. En ny Ryan Air-linje till London öppnar i månadsskiftet oktober-november och fler nya linjer kan komma att presenteras under hösten.

-- Vi tror att det blir en bra utveckling både inrikes och utrikes. Eftersom vi redan har tre aktörer till Stockholm blir ökningen nog inte lika stor inrikes, men linjen till London kommer troligen att ge nya passagerare in i systemet, säger Brett Weihart.

Trafikökningen på 22 procent under årets första sju månader är den näst högsta i Sverige, efter Landvetter. Under hela 2010 ökade flygandet från Sturup med fem procent, efter att ha minskat med 13 procent under föregående år.

Även Kastrup har sett en ökning av trafiken hittills i år. Under första halvåret steg antalet resenärer med 9,2 procent, bland annat beroende på ett flertal nya flygrutter. /Anna Palmehag

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: