Sony räknar med sjunkande mobilförsäljning

Sony räknar med att försäljningen av mobiltelefoner sjunker med en fjärdedel under kommande räkenskapsår. Det står klart sedan elektronikgiganten redovisat sin boksklutskommuniké på torsdagsförmiddagen.

Senaste räkenskapsåret, som avslutades i mars, sålde Sony 39,1 miljoner mobiler. Det är samma antal som året innan. Men i nästa bokslut räknar ledningen med att den siffran sjunkit till 30 miljoner mobiler. Omsättningen för mobildivisionen kommer enligt kalkylen minska med sju procent.

Främst är det mobilförsäljningen i mellanprissegmentet som kommer sjunka när Sony gör allt för att staga upp lönsamheten i sin mobildivision. Koncernen är mitt uppe i ett sparprogram där runt 30 procent av tjänsterna inom mobilverksamheten ska kapas. I Lund innebär det att 1.000 anställda och konsulter får gå. Delvis som en följd av kostnader för sparprogrammet räknar Sony med förlust för mobildivisionen även under 2015, på motsvarande cirka -2,8 miljarder kronor.

Totalt för Sonykoncernen ökade omsättningen under senaste räkenskapsåret med sex procent till 8.200 miljarder yen, motsvarande cirka 590 miljarder kronor. Nettoresultatet blev en förlust på -126 miljarder yen, runt -9 miljarder kronor. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: