Sony räknar åter med vinst från mobilförsäljningen

Efter flera år med blodröda underskott räknar Sonys ledning med att mobildivisionen återigen ska visa vinst under innevarande räkenskapsår, som sträcker sig till mars 2017.

Senaste räkenskapsåret gick elektronikjätten back med 61 miljarder yen, motsvarande 4,6 miljarder kronor, på mobilverksamheten, där utvecklingen till stora delar är förlagd till Lund.

Men genom att bara koncentrera sig på de mest avancerade modellerna, med högst vinstmarginal, och enbart de mest lönsamma marknaderna har förlusterna successivt minskat. I prognosen för innevarande räkenskapsår, som släpptes i början på veckan, räknar Sony-ledningen med att kunna visa en knapp vinst på mobilverksamheten.

Resultatförbättringen har kommit efter kraftiga nedskärningar, inte minst i Lund där antalet sysselsatta nästan halverats till cirka 1.200. Som en effekt av strategin kommer såväl omsättningen som antalet sålda mobiler också minska rejält. I år räknar Sony-ledningen med att sälja 20 miljoner mobiler, vilket är en halvering på bara två år. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: