Slipade stenar i spretig valdebatt

Stämningen var hög när vårsolen letade sig in i Slagthusets lokaler där Malmömötet igår gick av stapeln. Denna gång var det allmänhetens intresse, eller snarare ointresse, för EU-valet som skulle diskuteras när mingelsorlet lagt sig.

Sex paneldeltagare deltog, däribland ordföranden för Svenskt Näringsliv, Signhild Arnegård Hansen, och den förre danske utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen. Ståuppkomikern Özz Nûjen poängterade att människor inte bryr sig om EU-val när arbetslöshet och ekonomiskt trassel hotar familjen, men när Marit Paulsen bad om ett enda konkret exempel på vad politikerna skulle göra för att öka intresset för valet uppstod debattens enda tystnad.

Det krävs vassa kanter för att friktion ska uppstå, igår var det väl slipade stenar som möttes på scen. Flera i publiken valde att smyga ut under debattens gång. I ett av inläggen efterfrågade konstnären Ernst Billgren nya former av demokrati. Möjligen är det dags att söka nya former för Malmömötet. Mindre kan vara mer, färre paneldeltagare skulle skapa förutsättningar för en mer givande debatt. /JP

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: