Skånska pendlare billig arbetskraft

Själlandsbor som pendlar in till Köpenhamn tjänar i genomsnitt 44.000 danska kronor mer om året än de som pendlar till Köpenhamn över bron. Det visar slutrapporten efter EU-projektet "Job og kompetencer i Øresundsregionen".

De skåningar som ändå tjänar mer än danskarna arbetar oftast på höga positioner inom forskning, finans och medicin.

Förklaringarna kan vara flera, tror projektledaren Jacob Løbner Pedersen. En av dem kan vara att danskar som måste pendla till jobbet kräver mer betalt för besväret.

-- De skånska pendlarna tar i högre utsträckning jobb som de är överkvalificerade för, men de är kanske ändå nöjda med att de fått jobb och tjänar lika mycket eller mer än de skulle göra i Skåne, säger han till Nytt från Öresund.

En annan faktor är att pendlarna från Skåne i genomsnitt är yngre än de från Själland och att de därmed troligen har kortare arbetslivserfarenhet.

Själva nationaliteten verkar däremot inte ha så stor betydelse - de danskar som flyttat till Skåne men jobbar kvar i Köpenhamn tjänar inte mer än sina svenska pendlarkollegor. /Anna Palmehag

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: